Antilopy a buvoli z dvorské ZOO dnes vyrazili na cestu do JAR

24. září 2010

Do Jihoafrické republiky zamířila dnes ze ZOO ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku trojice buvolů kaferských a tři antilopy koňské. Pracovníci zahrady naložili zvířata ve speciálních přepravních bednách na nákladní vozy, které je dovezou na letiště do Frankfurtu nad Mohanem, odkud bude transport pokračovat letadlem. "Naše zahrada dodává zvířata do JAR již deset let, neboť divoké populace především kaferských buvolů jsou postiženy tuberkulózou, a proto stavy těchto zvířat v přírodě klesají," uvedla ředitelka zoo Dana Holečková.

"Získání zdravých zvířat z přírody je nemožné a nepovolí je ani jihoafričtí veterináři. Proto stále přetrvává zájem o zdravá zvířata z České republiky," uvedla ředitelka ZOO Dana Holečková. Cesta zvířat, která doprovázejí dva ošetřovatelé, by podle ní měla trvat zhruba dva dny.
Dnešní transport zvířat z královédvorské zoo není letos první, například v úterý z ní vyjel do Belgie transport čtyř pralesních antilop bongo a dvou samců adaxe. Zahrada také zajišťuje přepravu zvířat pro ostatní zoo, například minulý týden pomáhali ošetřovatelé ze Dvora s transportem žiraf v zahradě v Lipsku. "Nyní začíná sezona transportů zvířat, v zimě máme obavy, abychom někde neuvázli kvůli sněhové kalamitě, nyní plánujeme zhruba jednu akci týdně," řekl dnes ČTK pracovník zoo Zdeněk Bárta, který transporty řídí.
Zvířata jsou podle Bárty na transport připravována několik dní předem. "Zvířata jsou léky na uklidnění utlumena, během cesty sice dostávají pít i žrát," řekl Bárta.
Královédvorská zoo chová zhruba 2700 zvířat a zaměřuje se především na africké živočichy. V létě nabízí projížďky výběhy zvířat ve speciálně upravených autobusech. Vznikla v roce 1946.

Logo
Spustit audio