Agropork: Cena prasat vzrostla, chovatelé by neměli být ve ztrátě

25. září 2010

(ČTK) - NÁCHOD - Ceny živých vepřů za poslední měsíc vzrostly zhruba o 30 procent na současnou úroveň kolem 32 korun za kilogram. Chovatelé by tak již neměli vykazovat ztrátu, protože 32 korun je v chovech prasat hranicí rentability. Pro ČTK to dnes uvedl místopředseda odbytového družstva Agropork a chovatel prasat Jaroslav Míl.

Snahou Agroporku, který zásobuje vepřovým asi čtvrtinu českého trhu, bude podle Míla dosáhnout do konce dubna ceny 34 korun za kilo a udržet ji tam po celý květen. Máme zájem na stabilizaci ceny. Nechceme, aby ceny zase spadly dolů, řekl Míl.
Při ceně 34 korun by zemědělci mohli začít umazávat velké ztráty, které jim vznikly v prvním čtvrtletí. Míl odhadl propad v tržbách v celém sektoru výroby prasat od ledna do března na několik stovek milionů korun.
Letos byly ceny zatím jako na houpačce. V lednu se postupně vyšplhaly těsně nad 30 korun, aby během února a března spadly na 24 korun, tedy na nejnižší úroveň za posledních deset let. Zásadní krok ke zvýšení ceny Agropork učinil na počátku dubna, kdy masokombinátům oznámil, že jim nebude ve druhém dubnovém týdnu prodávat vepře za méně než 30 korun za kilogram.

Spustit audio