Adršpašsko-teplické skály teď turisty příliš nelákají, přitom i v zimě mají své kouzlo

12. prosinec 2013

Adršpašsko-teplické skály patří mezi nejnavštěvovanější místa Královéhradeckého kraje. Ročně si je prohlédne asi 300 tisíc lidí. V zimě ale turisty tolik nelákají.

V Adršpachu, před vchodem do skalního města, je v létě parkoviště často zaplněné do posledního místa, teď je ale úplně prázdné a stejné je to i ve skalách.

„Dneska ještě niko nepřišel, jste první. Včera tady byli dva lidi,“ dozvídá se reportér se u hlavního vstupu do skalního města.

Zatímco v létě navštíví Adršpach každoročně asi čtvrt milionu turistů, v zimě je lidí minimum. Podle místních mají přitom skály v tomhle období své nezaměnitelné kouzlo.

Jak ale připomíná vedoucí technických služeb města Adršpach Jiří Středa, návštěvníci musí počítat s tím, že některá místa skal jsou v zimě nepřístupná:

„V zimní sezoně se chodí tzv. zkrácená trasa. Od pokladny k Malému vodopádu. Od Malého vodopádu k Velkému vodopádu vyhazujeme ručně schody, takže celou zimu je tato trasa přístupná.“

Také proto lidé za vstup do Adršpašských skal zaplatí míň, zhruba 2/3 letní ceny. Dospělý si tak na prohlídku musí připravit 40 a dítě 20 korun.

„Pak tam je ještě rodinné vstupné. V zimě 100, v létě 150 korun. Parkovné snížila obec ze 100 na 70 korun za osobní automobil a ze 300 na 200 pro autobusy,“ říká Jiří Středa.

Finančně ještě mnohem zajímavější je v zimě návštěva nedalekých Teplických skal. Ty jsou totiž přístupné úplně zdarma.

„V zimě nejsou Teplické skály oficiálně otevřeny, ale dobrá zpráva je, že nejsou ani zavřené. Jsou volně přístupné. Je na každém, aby zvážil, zda má smysl se tam vydat,“ upozorňuje Martina Tauchmanová z informačního centra v Teplicích nad Metují.

Také podle ní bývají lidé ze zimní návštěvy skal příjemně překvapení. „Když se sejdou dobré klimatické podmínky a udělá se hezká námraza na skalách, tak je to pohádkové.“

Aktuální informace o stavu turistických cest, o počasí i cenách lidé zjistí v informačních centrech obou měst, tedy Adršpachu i Teplic nad Metují.

autor: PLE
Spustit audio