77. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov

23. září 2010

Letošní 77. ročník Jiráskova Hronova - festivalu amatérského divadla byl v sobotu 4. srpna 2007 slavnostně zahájen a potrvá až do soboty 11. srpna 2007. Programový ředitel Jiráskova Hronova PhDr. Milan Strotzer prozradil, že do programu, který čítá přes tři desítky inscenací, byly z celostátních divadelních přehlídek vybrány ty nejlepší. Celostátním přehlídkám předcházejí přehlídky krajské, ve výsledku to tedy znamená, že se na Hronov vybíralo z minimálně 800 inscenací.

Dále také považuje nebývalý nárůst zájemců o workshopy, kterých je letos přes 300, za jasný důkaz toho, že o podobné aktivity je zájem.
Ředitelka Kulturního a informačního střediska v Hronově Marcela Kollertová připomněla, že se na loňské tiskové konferenci říkalo, že Hronov již nemůže pojmout více zájemců, že zkrátka není nafukovací. Letošní nárůst zájemců však ukázal, že Hronov opravdu nafukovací je.
Starostka města Hronov Hana Nedvědová, která má největší podíl na zajištění financí, sdělila, že letošní rozpočet ve výši 2,5 milionu korun je vyrovnaný. Příspěvek Ministerstva kultury činí 520 tisíc, Královéhradecký kraj přispěl částkou 150 tisíc a Město Hronov částkou 110 tisíc. Přes půl milionu dali sponzoři. A 329 tisíc získal festival ze zdrojů EU.
Raritou letošního 77. ročníku je mezinárodní workshop Nonverbálního divadla vedený mimem Michalem Hechtem, kterého se účástní Češi, Angličané a Irové. Tato skupina by měla po absolvování dalších workshopů vytvořit inscenci, která by se měla v budoucnu objevit kromě zahraničních festivalů i na Jiráskově Hronovu.

Spustit audio