7 vloupání za hodinu po celé ČR! Víme, jak to můžete zlodějům zkomplikovat

7. říjen 2015

Podzim je obdobím barevného listí a jeřabin, ale také vykradených rekreačních objektů. Každoročně policie eviduje v České republice kolem 4000 takových případů. Jistě se chystáte vaše chaty a chalupy, ale samozřejmě i byty a rodinné domy řádně zabezpečit Jak, to vám v naší Radioporadně poradil zámečník Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy.

Jaká je vlastně úroveň zabezpečení nemovitosti v českých domácnostech? Obecně se dá říct, že víc než podprůměrná! Tušíme to ze statistik. Jaká jsou vlastně čísla?

"No já tady mám uzavřenou statistiku z roku 2012, ze které se dá v podstatě říct, že nic co do teď nebylo objasněno, už objasněno nebude. Celkový počet vloupání je tam 59 672, což je poměrně dost. Denně je to zhruba 165 objektů, což znamená 7 vloupání za hodinu! To je hrozné číslo", říká Jan Hrnčíř.

Čtěte také

Jak tedy zjistím, že mám dobře zabezpečenou nemovitost?

"Nejlepší je poradit se s odborníkem. V každém větším městě je určitě nějaký dobrý certifikovaný zámečník. Můžete si ho najít i na webových stránkách těch největších firem a ideální je v podstatě vyfotit si svoje vstupní dveře do objektu, přijít k tomu zámečníkovi a ukázat mu jaký máte klíč ke vstupním dveřím a on už podle fotky a typu dveří, kování které na té fotce uvidí, vám řekne, jestli máte byt dobře zabezpečený a jestli vám to pojišťovna v případě vloupání uhradí", upozorňuje Jan Hrnčíř.

Všechny zámky se dají otevřít velmi jednoduše, kolem 5-6 vteřin. Je lepší investovat do jednoho, dvou pořádných zámků, které dají zlodějům pořádně zatopit.zámečník Jan Hrnčíř

Co tedy kromě zámků, může ještě odradit zloděje od návštěvy našeho bytu?

"Na vstupní dveře je potřeba se dívat pořádně jako na komplexní záležitost, nejen cylindrická vložka a odpovídající kování. Velmi často zákazníkům doporučujeme tzv. kování s překrytem. Už to kování samo o sobě znesnadňuje manipulaci s cylindrickou vložkou a ty pokusy o vloupání. Pak je dobré určitě investovat do odpovídajícího zadlabajícího zámku a pokud máme finanční prostředky tak určitě do dveří jako takových. Nespolehnout se určitě na klasické panelákové dveře, takovou tu smrkovinu ale naopak pořídit si bezpečnostní dveře", říká Jan Hrnčíř.

Klíče

Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme v otázce zabezpečení?

"Těch chyb je celá řada, od toho že extrémě šetříme, kupujeme levné cylindrické vložky, necháváme si zámky 15-20 let. Setkávám se se zákazníky, kteří mají zámek 30-35 let a stále ho používají. Takovým nešvarem poslední doby je to, že zákazníci nakupují od podomních prodejců. Pak zjistíte, že celý ten komplet jste mohli mít za poloviční nebo třetinovou cenu a hlavně kupujete ty výrobky od někoho, koho vůbec neznáte a absolutně nemáte jistotu, že když dá 5 klíčů, že těch klíčů bylo opravdu 5", říká Jan Hrnčíř.

Když se tedy rozhodneme zabezpečit svou nemovitost novým zámkem, máme velkou spoustu mozností. Jak se máme ve všech těch druzích zámků orientovat?

"Například jde o cylindrickou vložku vybavenou knoflíkem, který vám umožnuje si zevnitř zavřít. Ten knoflík je výborný v tom, že v podstatě i když se zamknete, tak kdokoli další se jednoduše může dostat do vašeho bytu, pokud má klíče. Další variantou je např. vložka, která knoflík nemá ale má tzv. prostupovou spojku, že stále lze odemykat, i když je z druhé strany vložený klíč", vysvětluje Jan Hrnčíř.

Dveřní kukátko

Digitální kukátko s nahrávacím zařízením

"Dobré je také digitální kukátko na vstupních dveřích. To je náhrada za standartní kukátko, je to pětipalcový digitální display z vnitřní strany. To kukátko můžete mít buď s nahráváním nebo bez a pokud je s nahráváním tak po zazvonění, podle toho, jak si kukátko nastavíte, tak vám udělá fotografii toho, kdo stojí přede dveřmi, nebo to pořídí několikavteřinový záznam. Obrovská výhoda toho kukátka je, že víte kdo na vás zvonil, když jste doma nebyli, ale teď máte třeba malé děti nebo seniory, krásně vidíte kdo za těmi dveřmi a nemusí chodit otevřít", vysvětluje Jan Hrnčíř.

Existují tzv. bezpečnostní třídy jednotlivých vložek zámků, co to znamená?

"Bezpečnostní třída nám jednoduše podle státní normy stanoví jak dlouho ta vložka odolává fyzickým útokům zloděje. Dnes pro pojišťovny potřebujeme 3. bezpečnostní třídu, je potřeba vědět, na jakou částku mám ten objekt pojišťen, podívat se do smlouvy a tam by mělo být napsáno, o jakou vložku se jedná, v jaké bezpečnostní třídě. A pokud už víte tohle, tak to sdělíme zámečníkovi, kterou třídu potřebujete a on vám nabídne ty adekvátní produkty. Existují třídy třeba druhá nebo i první. Ta třída je vhodná např. pro plotové branky, jednoduché kůlničky ze dřeva a podobně. Do bytů by měla být standardně dávána třetí bezpečnostní třída", uzavírá dnešní téma zámečník Jan Hrnčíř.

autor: luc
Spustit audio