34. ročník Mezinárodních folklorních slavností Písní a tanců pod Zvičinou v Lázních Bělohrad

22. září 2010

Opět se Lázně Bělohrad a jeho okolí na čtyři dny rozezvučí nádhernými tóny lidových muzik českých, moravských, polských, srbských, bulharských, ruských a ingušských souborů. Po čtyři dny toto východočeské lázeňské městečko rozkvete pestrobarevnými kroji cca 350 účastníky tohoto festivalu. Tento festival má dlouholetou tradici, patří mezi tři nejstarší mezinárodní folklorní festivaly v ČR. Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 19. června 2008 programem "Nikde se tak netancuje" v 19:00 na nádvoří Anenských slatinných lázní v Lázních Bělohrad.

Pátek 20.6.2008:
v 9,30 h - je pro zdejší ZŠ připraven program "Tancuj, zpívej" v zámeckém parku, kde se jim představí všechny zahraniční soubory a samozřejmě nesmějí na tomto programu chybět jejich kamarádi a spolužáci se svým vystoupením v souboru Hořeňáček. V těchto místech si bohužel musím trochu povzdechnout, je to letos NAPOSLEDY, kdy se toto vystoupení uskutečňuje. A proč? Pan ředitel Základní školy Jaroslav Jirásko již nechce pokračovat ve spolupráci s tímto festivalem, již letos všechny zahraniční soubory budou bohužel vystupovat pouze pro 1. Stupeň, takže milí učitelé pokud náhodou budete v tomto čase v blízkosti Bělohradu, přijďte se kouknou i se svou třídou. Bohužel příští rok se budeme muset porozhlédnout po okolních městech, kde by takovouto kulturní akci přijali, ale doufáme že uspějeme a že dělat kulturní akce pro děti není jen ztrátou času, jak by se mohlo zdát z přístupu pana ředitele ZŠ Lázně Bělohrad. Doufáme že jinde nás přijmou s otevřenou náručí.
V 19,00 festival zavítá do svého okolí a svým vystoupení potěší obyvatele Miletína a Mlázovic.
Ve 20,30 h - v letním kině V Horní Nové Vsi se uskuteční program s názvem "Nikde se tak netancuje"

Sobota 21.6.2008:
V sobotu se festival rozroste o soubory tuzemské z Krásné Lípy, Podještědí, Jablunkova, Vracova a z Prahy.
V 10,00 h se české soubory představí v programu "Vítejte v Bělohradě" v areálui Anenských slatinných lázní
Ve 12,30 je na nádvoří zámku připraven IX. Ročník polka rallye o ceny. Je to závod v párovém tanci polka na 200 m ve třech kategoriích (krojovaní, nekrojovaní a děti). Ač se zdá že 200 m nic není věřte, že se pěkně udýcháte, ale ostatně přijďte si to vyzkoušet i vy a určitě zažijete spoustu legrace, protože tato soutěž má ještě jeden malý háček, po 100m tance, kdy už jste pořádně udýchaní musíte vypít 1/2 l piva (každý v páru), a věřte že to je ten kámen úrazu, zkuste pít, když nemůžete popadnout dech, když svítí slunce a stopky pořád běží. Poté co oba vypijí musí pokračovat a dotančit zbývajících 100 m. Věřte že o legraci není nouze, a vlastně vítězství je jen dotancovat. (Děti pijí vodu)
Ve 13,00 h je připraven v zámeckém parku koncert dechové hudby Podzvičinka.
Ve 14,30h se také v zámeckém parku pochlubí svým vystoupením místní děti z MŠ pod vedením paní ředitelky Fejxové a ze ZŠ pod vedením paní učitelky Vernerové
Od 15,30 h až do večerních hodin se na tomtéž jevišti v programu "Svátek hudby" představí v půlhodinových blocích všechny soubory, které do Bělohradu přijely.
V 19,30 h se na nádvoří zámku představí v programu "Posezení s písničkou" slavný sportovní komentátor Jaroslav Suchánek, kdy s ním a s jeho vyprávěním proloženým písničkami místního folklorního souboru Hořeňák můžete strávit příjemnou hodinku.
Ve 21,00h vás na jeviště do zámeckého parku pozve domácí soubor Hořeňák a jeho hosté ze zahraničí na program "Zahrajme si zvesela"

Neděle 22.6.2008:
Začne tradičně slavnostní mší v 9,00 h konanou venku u Fričova muzea, ta této mši jsou samozřejmě přítomny i krojované soubory, které v průběhu mše zazpívají
V 10,00 se roztančí celé náměstí
Ve 13,00h projde krojovaný průvod městem a celý festival vyvrcholí galaprogramem od 14,00 v zámeckém parku s názvem "Pějme píseň"

Spustit audio