Od 1. října lze vstoupit do některých oblastí Českého Švýcarska. V jiných potrvá zákaz až do konce roku

29. září 2022 14:23

Od 1. října se mohou turisté v Českém Švýcarsko znovu vydat na Pravčickou bránu. Některé oblasti, které zasáhl požár, ale zůstanou zavřené až do konce letošního roku.

Největší změnou od 1. října je zpřístupnění cesty k Pravčické bráně. Správě parku se podařilo zkontrolovat se skalní četou a s dřevorubci vyčistit cestu ze Hřenska přes Tři prameny na Pravčickou bránu. Turisté se ale musí stejnou cestou vracet zpátky do Hřenska.

Otevřená je i restaurace Sokolí hnízdo pod Pravčickou bránou. Její provozovatel musel po požáru opravit třeba nákladní zásobovací lanovku, shořela také elektrická přípojka, která vede na Pravčickou bránu lesem a poškozeno bylo i vodovodní potrubí. Téměř všechno se už ale podařilo opravit.

Otevřená je nově také cesta z Mezní Louky přes vrch Větrovec směrem k malé Pravčické bráně.

Poslední změna se týká nočního zákazu vstupu na celé území národního parku, který platil jen do čtvrteční půlnoci a prodlužovat se nebude. Od soboty 1. října už tedy budou moci lidé do národního parku České Švýcarsko i po 21 hodině večerní.

Naopak dál zůstává nepřístupné požářiště samotné, soutěsky řeky Kamenice a také Gabrielina stezka směrem z Mezní Louky k Pravčické bráně. Zákazy vstupu tam mají platit až do konce letošního roku.

Výběr nového ředitele národního parku

Na začátku týdne odvolala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková za KDU-ČSL ředitele národního parku Pavla Bendu. Zatím ale není jasné, kdo ho nahradí. Ministerstvo po odvolání Pavla Bendy, který ve funkci končí 30. září, vyhlásilo na místo ředitele Správy národního parku České Švýcarsko výběrové řízení. Zájemci se mohou hlásit do 19. října.

Nového ředitele nebo ředitelku by měla správa parku mít od 1. listopadu letošního roku. Podle mluvčího parku Tomáše Salova bude vedením parku zatím pověřený někdo z Bendových zástupců.

Spustit audio

Související