Ústecký kraj schválil první peníze na pomoc požárem zasaženému národnímu parku České Švýcarsko

5. září 2022 15:07

Zastupitelé Ústeckého kraje schválili první balík pomoci pro požárem zasažený národní park České Švýcarsko. Ten zasáhl na přelomu července a srpna rozsáhlý lesní požár. Peníze dostane například obec Hřensko. Hejtmanství chce na dalším zasedání zastupitelů projednat i pomoc pro hoteliéry.

„Hřensko na základě schválení této dotace ve výši jednoho milionu korun bude moci opravit přilehlé parkoviště u požární zbrojnice, které bylo velice exponované z důvodu zásahu, kdy tam vlastně ta těžká technika poškodila povrch a tak dále,“ informoval o daru pro obec Hřensko Marcel Kucr z krizového řízení krajského úřadu.

Celkem Ústecký kraj uvolnil na pomoc požárem zasaženému národnímu parku zhruba 2,5 milionu korun.

„V tom jsou ale třeba i peníze, které byly destinační agentuře České Švýcarsko, která vlastně pak také ještě zajišťovala servis pro zasahující hasiče nebo je tam 300 000 korun pro tři domy, které vyhořely,“ dodává Kucr.

Ústecký kraj také chystá podporu turismu. Kvůli požáru podle hejtmanství zásadně ubylo turistů – služby tak přišly minimálně o 300 milionů korun. Kraj teď poskytnul obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko dva miliony korun na propagaci.

Kraj plánuje také pomoc ubytovatelům

Pomoci mají také ubytovací poukazy pro hotelové hosty.

„Už je téměř jisté, ale neschválené, že by to bylo 300 korun na jednoho ubytovaného a noc. Podle příkladu dobré praxe z jižních Čech tušíme, že by mohlo jít řádově o jeden až dva miliony korun. Skutečně ale zatím nevíme, kdo se do toho programu přihlásí nebo jak ho nastavíme. Rozhodně to kraj nezruinuje a místním to pomůže,“ shrnul náměstek hejtmana Jiří Řehák z uskupení Spojenci pro kraj.

O schválení podpory ve formě ubytovacích poukazů by mohli krajští zastupitelé jednat na konci října. Vedle toho mají s podporou turismu podle Jiřího Řeháka pomoci i zvýhodněné krajské jízdenky. Ty by dostali ubytovaní hosté podle doby strávené v regionu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související