Úspěch má vždy několik otců, ale neúspěch zůstává sirotkem, usmívá se starosta Kostelce nad Orlicí

28. únor 2024

Pozveme vás do Kostelce nad Orlicí, do města, které leží v okrese Rychnov nad Kněžnou zhruba 7 km od okresního města a nějakých 29 km od krajské metropole Hradce Králové. Žije tam kolem 6 000 obyvatel a od posledních voleb tady mají nového nezávislého starostu Tomáše Kytlíka.

Vaším předchůdcem ve starostenské funkci v Kostelci nad Orlicí byl František Kinský, známá osobnost. Tak jaká byla ta doba pro vás teď v této funkci? Vím, že jste předtím byl i místostarostou.
Je to tak. Měl jsem trošičku oproti kolegům pravděpodobně výhodu, protože profesně po ukončení studia na fakultě jsem se věnoval někdy od roku 2008 aktivně městům a obcím, protože jsem jim poskytoval poradenskou činnost, snažil jsem se jim zajistit dotace nebo připravit zadávací či výběrová řízení.

Jsem rád za tým, který je se mnou na radnici. Nikdy to není o jedné osobě, starosta je jen ta hlavní figurka, která je hezky vidět.
Tomáš Kytlík, starosta Kostelce nad Orlicí

Jakou profesi jste vystudoval tady na fakultě v Hradci?
Tři roky mám fakultu pedagogickou v Hradci Králové a potom jsem odjel do Ostravy na další zbylé dva roky, kde jsem zakončil studia rigorózní zkouškou v oboru regionální rozvoj a sociální geografie.

Čtěte také

Jste kosteleckým rodákem?
Jsem rodákem, ale jinak jsem profesně byl řadu let spojen s okresem Rychnov nad Kněžnou. Nejen samotný Rychnov nad Kněžnou byl mým klientem, ale i ostatní města, obce, mikroregiony, příspěvkové organizace nebo organizace s majetkovou účastí těchto měst a obcí.

Co vás baví, jaké máte záliby? Prý jste také skautem?
To mohu potvrdit. V onom nabitém čase, který se člověk snaží věnovat rozvoji města a trošičku to město posouvat dopředu, tak mi skauting zůstal sice už jen okrajově. Ale mohu říci, že pro někoho možná zvláštně relaxuji tím způsobem, že jezdím na skautské akce vařit. Pokud technologicky víte, jak postupovat, tak je ten výsledek relativně téměř jistý. Jezdím na jeden celorepublikový vzdělávací lesní kurz a letos to bude už po šestadvacáté.

A vaříte i doma?
Také. Ale přiznám se, že to nese jeden neduh. Jsem rád, když samozřejmě někdo uvaří za mě, ale s určitou mírou větší kritiky pak hodnotím výsledek těch, kdo ten pokrm připravili.

Otevírali jsme obálky s nabídkami na rekonstrukci jedné ulice a musím říci, že vysoutěžená cena mi velmi příjemně vyrazila dech.
Tomáš Kytlík, starosta Kostelce nad Orlicí

Jak byste nám Kostelec nad Orlicí představil? Městem vede dopravní tah směrem na Moravu, pan Kinský má tady svůj zámek.
Kostelec je menší město, jehož magnetem nebo takovou perlou je určitě zámek pana Františka Kinského s přilehlým anglickým parkem. Tam bych určitě všechny pozval, teď s jarem tam budou koberce sněženek a bledulí, je to opravdu krásný pohled. Tedy pokud si chcete vyčistit hlavu nebo zrelaxovat, tak určitě přibrzděte a zastavte v Kostelci. Město tím, že má v názvu nad Orlicí, tak je jasné, je tady řeka Divoká Orlice, to znamená i krásná příroda. A pokud chcete i něco dobrého ochutnat, tak vřele doporučuji hostinec U Hubálků, pana Hubálka v Kostelecké Lhotě. To je sázka na kvalitu.

Čtěte také

Jak se u vás, pane starosto, žije?
Nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych se z Kostelce přestěhoval. Sice musím říci popravdě, že nabídky na změnu působiště i bydliště, přicházely, ale nikdy jsem se k tomuto kroku neodhodlal. A teď, když je člověk v pozici starosty města, tak je ta míra odpovědnosti především za věci veřejné, ještě mnohem větší. Ale musím říci, že jsem rád za tým, který teď na radnici se mnou je. Protože to nikdy není o jedné osobě. Starosta je samozřejmě ta hlavní figurka, která je hezky vidět. Já často rád říká, že úspěch má několik otců, ale neúspěch je sirotek. K němu se nikdo nehlásí. A to platí v Kostelci nebo jistě i tady na Magistrátu Hradce Králové. Všichni komunální politici to mají stejné. Ale věřím, že Kostelec má teď našlápnuto, aby se dotáhly a realizovaly akce, o kterých se dlouhá léta hovořilo. Ať se jedná o bytový dům v Pelclově ulici, nebo o nový kulturní dům Sdružený klub Rabštejn. Právě dnes bych se měl společně s panem místostarostou sejít s architekty, kteří vyhráli architektonickou soutěž na přestavbu tohoto kulturního domu a měli by předložit čistopis projektové dokumentace pro územní řízení.

Čtěte také

Máte ještě nějaké další investiční projekty?
Letos bychom chtěli zahájit opravu koupaliště, jednáme teď s královéhradeckým biskupstvím o jednom objektu, který bychom rádi zrenovovali a připravili jej pro dětskou skupinu. Protože zjišťujeme, i na základě dotazníku, který nyní vyhodnocujeme, že zájem o tohle je opravdu velký. Kapacitu 24 dětí bychom měli bez problémů naplnit. A pokud bychom ještě uvažovali o třetí třídě, tak i tu bychom dokázali naplnit, ale dispozičně to asi nebude možné. Ale byl bych rád za těch 24 míst pro malé špunty. Protože kapacity našich dvou mateřských škol už máme zcela vyčerpané. A rozumím tomu, že pokud se maminky chtějí vrátit o trochu dříve zpátky do práce, tak je tohle asi ideální příležitost.

Co vám v poslední době udělalo největší radost?
Největší radost mám teď z pondělí, kdy jsme otevírali obálky s nabídkami na rekonstrukci jedné ulice a musím říci, že ta vysoutěžená cena mi velmi příjemně vyrazila dech. Pokud ověříme, že ten potencionální dodavatel je způsobilý a splnil všechny naše zadané podmínky, tak je cena oproti rozpočtu projektanta nižší téměř o 40 procent. Což je pro rozpočet města samozřejmě důležité.

Čtěte také

Na co byste nás do Kostelce nad Orlicí ještě pozval?
Těch věcí je celá řada. 13. března pořádáme tradiční velikonoční jarmark ve Sdruženém klubu Rabštejn, potom jsme se dokázali se spolky domluvit a dohodnout na 22. března, kdy bude první spolkový ples, na který bych také rád všechny pozval. Už v loňském roce se založila tradice akce Jaro v Kostelci, je to jakýsi rodinný den v sokolovně. Ten by měl proběhnout 24. března. A pak se společně se skauty budeme v dubnu připojovat k akci Ukliďme Česko. Další tradiční dubnové akce jsou kostelecká pouť a kostelecký pivní festival. Na konci května bych pak pozval na druhý ročník Memoriálu kpt. Šaška, což je soutěž jednotek sborů hasičů ve vyprošťování. 15. června by měla proběhnout v Kostelci společná akce se čtyřmi našimi partnerskými městy, mezinárodní fotbalový turnaj o putovní pohár. To by měla býti nová tradice, která má postupně putovat po všech partnerských městech. Kostelec je prvním městem, kde bychom sportovní kluby a oddíly měli přivítat.

Jakub Schmidt a Tomáš Kytlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nezávislý starosta Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku Tomáš Kytlík byl naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související