V areálu Nového zámku v Kostelci nad Orlicí bourají dělníci bývalý Výzkumný ústav pro chov prasat

21. únor 2024 07:52

Dělníci začali bourat budovu bývalého Výzkumného ústavu pro chov prasat v areálu Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Budova postavená na začátku 70. let minulého století byla v posledních 30 letech zcela nevyužitá. Demolice má být hotová v březnu a na vzniklé ploše by mělo vzniknout parkoviště. 

Čtěte také

„Tady, kde se právě nacházíme, stál takzvaný Výzkumný ústav pro chov prasat, jak se tomu říkalo. Byla to klasická administrativní budova, železobetonový vyzdívaný skelet se středovou chodbou a vlevo a vpravo kanceláře,“ říká majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku František Kinský.

Společně stojíme v zámeckém areálu, kde pokračují bourací práce. Budova, kterou bagry demolují, byla roky prázdná a nevyužívaná. „Bohužel tím, že to byla výhradně a jednoznačně postavená budova administrativní, tak se žádné její využití nepovedlo vymyslet. Protože ze současného pohledu by bylo zcela zbytečné do ní vymyslet vlastně cokoliv. Protože ta budovy by byla nesmírně energeticky náročná a současným předpisům absolutně nevyhovující. Tak došlo k tomu, že jsem se nakonec rozhodl tuto budovu odstranit.

Dělníci začali bourat budovu bývalého Výzkumného ústavu pro chov prasat v areálu Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Z bývalého ústavu pro chov prasat už z velké části zbývají pouze sutiny.

Čtěte také

Nově vzniklou plochu plánuje František Kinský využít jako parkoviště pro návštěvníky zámku. „Částečně se rozšíří parkoviště, protože v areálu žádné parkoviště nemáme a tento prostor k areálu přiléhá. Rozšíříme tedy parkovací plochu, protože při velkých koncertech a akcích, které pořádáme, je zde opravdu problém zaparkovat.

„Do konce března by měla být demolice ukončena. Ale v poslední době neustále prší, takže je tu poměrně hodně mokro a pro těžké stavební stroje je to komplikace, dodává František Kinský.

Kostelecký zámek je nyní uzavřený a připravuje se na nadcházející turistickou sezónu. Zámecká expozice se návštěvníkům otevře v dubnu.

Dělníci začali bourat budovu bývalého Výzkumného ústavu pro chov prasat v areálu Nového zámku v Kostelci nad Orlicí
Spustit audio

Související