Brašny, aktovky a batohy. V Kostelci nad Orlicí uspořádali sbírku školních pomůcek pro potřebné

9. září 2023 08:01

Růžová brašna s jednorožcem, modrá aktovka s vyobrazeným pejskem nebo šedivý batoh se žlutými popruhy pro teenagera - to je popis jen několika nejdražších školních pomůcek, které v průběhu prázdnin přinesli dárci do komunitního centra Místní akční skupiny Nad Orlicí. 

Čtěte také

Padesát školních aktovek a batohů i spoustu dalších školních pomůcek nosili v minulých týdnech dárci do komunitního centra Místní akční skupiny Na Orlici v Kostelci nad Orlicí. Cílem bylo pomoci rodinám ve složité ekonomické situaci. Dary si rodiče s dětmi postupně přebírají.

„Přišla jsem si pro tašku a nějaké doplňky do školy, co ještě holka potřebovala. A dostala jsem hezkou brašnu, jsem spokojená,“ chválí sbírku klientka centra Monika Karvajová. „Přes dva tisíce jsme zaplatili za věci pro kluka a pro tu malou už nám to nevyšlo. Tak jsme se zeptali tady. A získali jsme ještě cvičky a boty na cvičení, vodovky a penál. Takže nám to pomohlo.

Nápad uspořádat sbírku školních pomůcek a aktovek se zrodil díky prázdninovým konzultacím ve zdejším centu, kdy nejedna samoživitelka s obavami vyhlížela příchod nového školního roku.

„Jsou to opravdu nemalé peníze, když kupujete do školy bačkory a všechny potřebné sáčky a doplňkové věci. Tak jsme zkusili vypsat sbírku a překvapil nás velký zájem lidí, ukazuje mi připravené školní brašny kostelecká radní Iveta Tomšová, hlavní iniciátorka této sbírky.

Čtěte také

A ještě doplňuje. „V tuto chvíli maminka samoživitelka nebo otec samoživitel od nás odchází s plnou taškou, kde jsou základní potřebné věci, od pytlíku na bačkory až po základní výtvarné potřeby.

Dárci věnovali potřebným rodinám na pět desítek aktovek a nespočet dalších školních pomůcek. „Řada jich už je vydaných, některé aktovky budeme vydávat dnes. Máme vždy dopředu základní informace o těch klientech, víme, kolik mají dětí, do jakého školního ročníku jdou. Máme tady i batohy pro větší děti. A vyberou si kluci i holky.

Do konce září by v komunitním centru Místní akční skupiny Nad Orlicí v Kostelci nad Orlicí chtěli rozdat potřebným rodinám ještě zbývající pomůcky. Podle Ivety Tomšové bude mít letošní premiérová sbírka, díky ochotě dárců pomáhat, pokračování i příští rok.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související