Sloučení škol nebo splynutí v jednu. Rada Královéhradeckého kraje schválila 'optimalizaci' školství

29. listopad 2017

Hejtmanství chce reagovat na přebytek volných míst v prvních ročnících a nedostatek žáků. Změny nastanou ve více než dvou desítkách středních škol a učilišť. Některé školy by se měly sloučit, další čeká takzvané splynutí s jiným subjektem. Podle představ a propočtů hejtmanství by z nabídky středoškolského vzdělávání mělo od příštího školního roku zmizet zhruba dva tisíce přebytečných volných míst.

Školy by se měly sloučit, to by znamenalo, že jedna ze dvou by vždy byla nástupnickou organizací, nebo splynout - v takovém případě by se ze dvou škol stal jeden úplně nový subjekt.

Náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová z hnutí Východočeši vysvětlila jeden z důvodů, proč kraj chce takzvanou „optimalizaci" zavést: „Je nutné upravit oborovou nabídku a profilovat střední školy na jednu určitou skupinu oborů. Tím se odstraní oborová roztříštěnost, při které jsou některé školy mnohooborové a stejné obory jsou na několika blízkých školách zároveň."

V kraji je dlouhodobě přebytek volných míst ve školách a naopak chybí žáci, kteří by vycházeli z posledních ročníků základních škol. Konkrétně zatím je přes 9 tisíc míst, o která se zajímají jen zhruba čtyři tisícovky žáků.

Sloučit by se například měla Střední škola potravinářská ve Smiřicích se Střední školou služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové a v jednu splynou hned tři školy - Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky v Červeném Kostelci, Střední škola propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí a Střední průmyslová škola v Hronově.

Státní maturita

Některým starostům dotčených obcí se ale krajský návrh nelíbí, obávají se, že v horizontu několika let střední školství v jejich městě skončí.

Například Pavel Šubr z Lázní Bělohradu, zvolený za Starosty a nezávislé, chce o školu ve městě ještě bojovat: „Určitě. Už jsem se objednal, že chci vystoupit na jednání zastupitelstva kraje protože se domnívám, že ten materiál vážně poškodí celé krajské školství."

Právě zastupitelstvo kraje bude 4. prosince o celé optimalizaci hlasovat a starosta Lázní Bělohradu Pavel Šubr už má ohlasy od několika dalších starostů, kteří se k němu chtějí přidat. V některých dalších městech se se situací smířili a sloučení vzali na vědomí s tím, že na něm hledají i pozitiva.

Dohodnout se například dokázali v Hostinném a ve Vrchlabí, kde ze dvou gymnázíí vznikne jedno. Ředitel gymnázia v Hostinném Martin Vlášek nám už na začátku listopadu přiznal, že současný stav je dlouhodobě těžko udržitelný: „My vnímáme, že je optimalizace potřeba a tak se snažíme najít takové řešení, které nejen školu v Hostinném zachrání, ale také zkvalitní. A bude nadále poskytovat středoškolské vzdělání minimálně na takové úrovni, jako nyní."

Definitivní verdikt o tom, které školy se budou slučovat nebo které splynou nebo jaká místa z nabídky pro žáky základních škol zmizí, dá tedy krajské zastupitelstvo 4. prosince.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související