Hradec Králové si vezme úvěr 350 milionů na opravu hřišť a škol

14. únor 2013

Radnice Hradce Králové si hodlá vzít dlouhodobý úvěr 350 milionů korun, aby mohla opravit budovy škol a postavit a opravit některá sportoviště. Půjčku chce město čerpat během následujících tří let.

Město se rozhodlo pro půjčku proto, že chce zanedbané objekty škol opravit v co nejkratší době a najednou. Pokud by město investice oddalovalo, vedlo by to prý podle primátora na budovách k dalším škodám a provozním ztrátám. Přijetí úvěru by mělo projednat zastupitelstvo na konci října.

Podrobnosti zjišťoval redaktor Ota Nehasil.

Stará radnice v Hradci Králové

Největší suma z úvěru, kolem 90 milionů korun, by měla jít na výměnu oken ve školách. Zhruba 87 milionů korun by mělo jít do oprav sportovního areálu Slávia a 50 milionů korun sportovního areálu ve čtvrti Farářství.

Významných 40 milionů korun by mělo jít na výstavbu nové mateřské školy v lokalitě Podzámčí. Celkem by peníze měly jít na deset různých školských a sportovních projektů.

Úvěr by podle primátora Finka neměl ohrozit finanční zdraví města. Loni město své úvěrové zatížení výrazně snížilo, když splatilo kontokorentní úvěr ve výši 177 milionů korun. Letos město žádný úvěr nepřijalo a ke konci června činila celková výše nesplacených úvěrů 627 milionů korun.

Ve všech případech šlo o dlouhodobé úvěry. Celkové letošní příjmy rozpočtu města se čekají ve výši 2,76 miliardy korun.

Aktuálně mezi významné rozestavěné stavby města patří rekonstrukce továrny Vertex na novou knihovnu za téměř 200 milionů korun a výstavba sportovního areálu Bavlna za 90 milionů korun.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio