Konec první etapy oprav Valdštejnského zámku v Jičíně se opět posouvá a to na 31. srpna. Proč?

21. červen 2019 09:30

První etapa opravy Valdštejnského zámku skončí až 31. srpna. Vedení města schválilo další posunutí konečného termínu a také další navýšení peněz o 240 tisíc korun bez DPH. Oprava bude stát kolem 16 milionů korun. 

Po osmi letech si nájemníci městských bytů v Jičíně připlatí. Radnice od července zvedá nájemné

panelák - paneláky - sídliště

Ceny nájemného v městských bytech v Jičíně se od 1.července zvýší. Město je mění po 8 letech. Důvodem je prudký vývoj na trhu nemovitostí v posledních letech. 

„Je tam především řešení schodiště, což byl velký oříšek. Aby to staticky vyhovovalo, jakým způsobem to provést," vysvětluje místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Opravné práce začaly před dvě roky. Termín dokončení se překládá už poněkolikáté.

Podle Jana Jireše, mluvčího radnice, se před zahájením oprav neočekávalo, že to pro řemeslníky bude tak náročné.
„Platí takové nepsané pravidlo, že jakmile se v uvozovkách hrábne do staré budovy, tak se objeví nečekané problémy. Tak tomu bylo i tady. Objevily se zkrátka prvky, které nemohly být předpokládány v projektové dokumentaci. A s tím souviselo i prodlužování termínu dokončení oprav. Proto se rekonstrukce takto natáhla."

Valdštejnovo náměstí v Jičíně

V části prvního patra bude zázemí Porotního sálu a dvě místnosti. Ty budou sloužit pro vysokoškolská studia Konzultačního střediska Jičín a pro další vzdělávací a společenské akce.

Valdštejnská lodžie v Jičíně získá po letech čekání multifunkční sál s kompletním vybavením

Valdštejnská lodžie v Jičíně

Jičín vypíše v nejbližších dnech veřejnou zakázku na opravu Valdštejnské lodžie. Náklady přijdou na 16 milionů korun bez DPH. Městu se podařilo získat dotační peníze z česko-polského projektu. Většinu by měla uhradit evropská dotace z česko-polského projektu Cesta valdštejnských architektů. 

„Budou využity jednak pro univerzitní studium, dále například pro základní uměleckou školu, případně K-klub," vysvětluje Jan Jireš.

Zároveň probíhá výměna 300 oken, která přijde na 13 milionů korun, většina peněz půjde z dotace ministerstva kultury. Výměna oken by měla být dokončena v příštím roce.

„Už se projektuje druhá etapa, která by měla zajistit bezbariérový přístup do prvního i druhého patra," dodává Petr Hamáček.

Kdy by ale opravné práce měl odstartovat, zatím není jasné.

Spustit audio

Související