Až čtyři pětiny odpadu do popelnice nepatří, prokázala odborná analýza v Jičíně

18. květen 2019 11:00

Specializovaná firma na sběrném dvoře v Jičíně provedla odpadovou analýzu, co lidé opravdu vytřídí. Výsledky nejsou úplně pozitivní. Ze 100 kilogramů odpadu ve směsných kontejnerech by 80 kilogramů mělo být správně v barevných kontejnerech nebo na sběrném dvoře. 

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

Vedení města tvrdí, že bude nadále prosazovat třídění odpadu a vytvářet pro něj příznivé podmínky. Tříděním se podle radnice dá předejít výraznému navýšení poplatku za svoz odpadu v budoucnu.

Město si nechalo zkontrolovat dva svozy směsného odpadu, jeden z jičínské bytové zástavby a jeden ze čtvrti rodinných domů. V obou případech se ukázalo, že pouze jedna pětina svezené složky by měla být ve směsném odpadu, zatímco čtyři pětiny by měly být separovány. Mírně lépe dopadly rodinné domy, kde složka směsného odpadu byla 20 procent. Na sídlištích byl výsledek horší.

tříděný odpad

„Kde je absolutní anonymita, tam pravděpodobně vzniká nejvíc směsného odpadu. A samozřejmě procentuálně potom méně toho tříděného odpadu," říká místostarosta Jičína Jan Jiřička z Volby pro město.

Zbytečně velké množství nevytříděného bioodpadu

Další významnou složkou u obou vzorků bylo obrovské množství bioodpadů, a to 40 procent u bytovek a u rodinných domů dokonce 45 procent, přestože mnoho rodinných domů má v této lokalitě hnědé nádoby na bioodpad.

„Každý člověk si musí položit otázku, jestli opravdu není ochoten víc třídit odpad," upozorňuje místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Největším prohřeškem je vysoký podíl textilu v odpadu

Ve vzorcích se textilní odpad vyskytoval na úrovni 11 až 12 procent. Přitom po městě je celkem 23 kontejnerů na textil.

Změna v třídění odpadu čeká od začátku letních prázdnin zhruba 200 majitelů domů v Jičíně

Tisíce sad tašek podpoří třídění odpadu v Sokolově

V Jičíně přijde se začátkem letních prázdnin pro část města i změna v třídění odpadu. U rodinných domů se objeví kontejnery na plast a na papír. Konkrétně oblasti Allanových sadů, Sedliček a části Větrova. Z těchto oblastí zmizí kontejnery na plast a papír a lidé je budou mít přímo o svých domů. Vedení města předpokládá, že se tento systém rozšíří i do dalších lokalit.

Podle Petra Hamáčka je potřeba začít třídit mnohem intenzivněji.
„Když nedosáhneme do doby, jak je onen zákon navržen, podílu třídění 60 a následně 65 procent, tam místo 500 korun za tunu odpadu se nám to zvedne až na 1 850 korun za tunu odpadu uloženého na skládku."

Svezený směsný odpad se nijak neroztřiďuje, v Jičíně všechen směřuje na skládku v Popovicích. Ručním dotřiďováním prochází pouze separovaný odpad, aby neobsahoval nežádoucí materiály.

Spustit audio

Související