Městské informační centrum v Jičíně se stále nemůže přestěhovat do opravených prostor. Proč?

9. květen 2019 09:43

Moderní technologie, nové vybavení, víc místa. Tak vypadají prostory městského informačního centra v Jičíně na Valdštejnově náměstí. Ještě se do nich stále nemůže přestěhovat, přestože jsou kompletně zmodernizovány a vybaveny. Proč? Chybí totiž souhlas hasičů ke kolaudaci. 

Řemeslníci mají ve staronových prostorech opraveno téměř vše. Je tu nové moderní vybavení, počítače, dětský koutek.

„Máme tady spoustu regálů. Je zde nyní asi třikrát větší prostor na prezentaci různých materiálů. Je tu HI-TECH novinka, velká dotyková televize, dvoje nové vchodové dveře. Jeden vchod je bezbariérový z Valdštejnova náměstí. A potom máme další vchod do muzejního nádvoří zámku," popisuje aktuální stav infocentra po opravě jeho vedoucí Jakub Šeps.

Turisté berou za kliku, lidé se ptají. Jenže stěhování stále není aktuální

„Máme denně asi 20 dotazů, kdy už otevřeme. Lidé se koukají do výlohy a vidí, jak to tady máme krásné. Ale teď už to není v našich rukou," říká Jakub Šeps.

Rýsuje se nová podoba městského informačního centra v Jičíně. Co zajímavého pro turisty chystá?

Dělníci už sestavují nový nábytek a vybavení v novém jičínském městském informačním centru

Dělníci už sestavují nový nábytek a vybavení v jičínském městském informačním centru. Staronové prostory na Valdštejnském náměstí mají za sebou kompletní modernizaci. Práce ale mají zpoždění a to hlavně kvůli neplánovaným opravám. Turistům by infocenturm mělo naplno začít sloužit před zahájením letní sezóny.

„V tuto chvíli se řeší změnová dokumentace stavby. Protože stavební povolení vydané v roce 2010 a skutečné požadavky majitele stavby na obsazení instituce se během té doby změnily," vysvětluje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

„Na zámek byla zpracována celková požární dokumentace, ta je již několik let hotová. Ale ta naše část, tedy íčko, učebnu a salon, se musí z tohoto projektu vyjmout a zpracovat nezávisle. Takže my nyní čekáme, až se to tak stane," doplňuje Jakub Šeps.

Městské informační centrum v Jičíně zaznamenalo v roce 2018 rekord v návštěvnosti

Aby se infocentrum mohlo přestěhovat, musí být splněny všechny požadavky projektové dokumentace a technického zabezpečení stavby. Navíc je zámek, kde se íčko nachází, památkou.

„Vyvstal také požadavek na instalaci elektrické požární signalizace. To na sebe váže další požadavky a plnění k tomu, aby mohla být stavba užívána," dodává Martina Götzová.

Městské informační centrum v Jičíně se stále nemůže přestěhovat do opravených prostor

„Tam je problém v tom, že u takové památky má být tlačítko total stop. To znamená, že se zmáčkne a všude přestane jít elektřina. A oni požadují, aby toto již nyní fungovalo v městském informačním centru. Jenže ono to není tak jednoduché, protože se v rámci této etapy výstavby nezasahuje do rozvodové skříně, na kterou je ono tlačítko total stop navázáno," říká místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Kdy tedy konečně začnou pracovníci informačního centra fungovat v opravených místnostech není stále jasné.

Spustit audio

Související