Komu chybí zahrádky restaurací, ten se v pondělí dočká. Pro posezení ale musí splnit jistá pravidla

16. květen 2021 08:13

Doplňování zásob, svolávání zaměstnanců, příprava jídelníčků, úklid. Tak to vypadá v restauracích, které se chystají od pondělí znovuotevřít své zahrádky. Spoléhají se na to, že se jim konečně zvýší tržby. Velká část totiž měla zatím v provozu pouze výdejní okénko. 

Zákazníci ale musí počítat s tím, že budou muset dodržovat hygienická pravidla a prokázat se buď negativním testem na covid-19, očkováním nebo proděláním této nemoci.

Čtěte také

Pracovnice restaurace ve vrchlabském kulturním domě Romana, doplňuje chladicí boxy nápoji. Dosud byly v podstatě poloprázdné.
„Určitě všechny nealka a pivo aby bylo. Džusy pro děti. Všechno se musí dát přes víkend dohromady a všechny lednice naplnit, omýt a připravit se na pondělí. Uvidíme jak to bude, snad už to vydrží."

Těší se na znovuotevření. Zdejší zahrádka má kolem 100 míst, podle majitele Františka Peřestého jich bude možné využít zhruba 60.
„Podle nařízení budou maximálně čtyři lidé u stolu. Už jsme nažhaveni, abychom byli ve styku s lidmi, abychom mohli otevřít. Pomůže nám to po ekonomické stránce."

Přípravy vrcholí také v restauraci v centru města.

Čtěte také

„Bude to příprav spousta. Všechno se musí nachystat," ukazuje kuchař, co vše musí s kolegy na pondělí připravit.

Kontrolují se suroviny, dělají objednávky. Sklady a mrazáky se postupně plní zásobami.

„My máme tři provozy, takže se budou zásobit všechny tři. Bude to hodně náročné objemově i finančně, ale to se prostě nedá nic dělat. My už prostě od pondělí 17. května musíme jet úplně na sto procent," vysvětluje majitel Jan Hilmar.

Na zahrádku už připravil stoly a židle a dokonce nakoupil i ohřívače.
„Vzhledem k tomu, že máme otevřeno už od 8:00 od rána, kdy počasí ještě není úplně ideální a potom samozřejmě ve 22:00 večer také ne, tak jsme nakoupili nové ohřívače. Teď musíme vše připojit."

Čtěte také

Zaměstnance se snaží udržet po celou dobu díky výdejnímu okénku, ale tržby jsou podle něj minimální. Bude-li pěkné počasí, zahrádka by mohla podle něj tržby zvýšit.
„Určitě. Ale nemůžeme dosáhnout hned toho stavu, jako při běžném provozu. Ale u těch zahrádek je to pro nás alespoň už životaschopné."

Majitelé restaurací vítají, že podle posledního rozhodnutí vlády nebudou zákazníky kontrolovat, jestli nejsou pozitivní na covid-19. To udělají kontrolní orgány a zodpovědnost bude na samotných lidech.

„Myslím si, že to ani našim pracovníkům nepřísluší, aby se jim někdo prokazoval občanským průkazem a testem. To už bych si opravdu připadal jako policajt," dodává František Peřestý, který pevně věří, že vláda brzy povolí provoz celých restauračních zařízení.

Spustit audio

Související