Návštěvnost Státních léčebných lázní Janské lázně i nadále ovlivňují protikoronavirová opatření

11. květen 2021 09:01

Státní léčebné lázně Janské lázně jsou aktuálně zaplněné ze zhruba 70 procent. Většinou jde ale o klienty, kteří mají péči alespoň částečně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Samoplátců je i po dalším uvolnění protikoronavirových opatření minimum. Pokud nejsou krátce po prodělání covidu a nebo očkovaní, museli před nástupem do lázní absolvovat placené PCR testování.

Čtěte také

Do přijímací kanceláře státních léčebných lázní Janské Lázně volala během pondělí celá řada lidí, kteří mají objednaný, nebo dokonce už zaplacený pobyt a rádi by přijeli.

„V tuto chvíli čekáme, jestli zůstane v platnosti podmínka PCR testu," odpovídá pracovnice lázní Petra Nováková jednomu z volajících.

Právě povinné PCR testy podle ní velkou část lidí odradily. Nejsou ochotní platit dalších zhruba 1 600 korun navíc.
„Klienti nám tuto podmínku odmítli, protože se jedná o další náklady na již zaplacený pobyt."

Vláda vpodvečer rozhodla o tom, že samoplátcům stačí antigenní test. Budou mít tak stejné podmínky jako ti, kterým pobyt hradí zdravotní pojišťovny. Otestují je navíc přímo v lázních.

Další podmínka, a to ubytování samoplátců po jednom, ale zůstala. A to je pro lázně další velká komplikace.
„Musíme je nějakým způsobem rozdělit a ubytovat, ale kapacita v tuto chvíli samozřejmě není dostatečná."

Čtěte také

Míň plno než obvykle je aktuálně i na dětské léčebně Vesna. Tam tvoří samopláteckou klientelu hlavně lidi z arabsky a rusky mluvících zemí. Ti se podle další pracovnice lázní Světlany Hrušovské do Česka aktuálně nedostanou.
„Klienti, co se mnou komunikují, tak všichni říkají to stejné, že bohužel nedostanou víza."

Ekonomická situace státních léčebných lázní Janské Lázně se i proto v době epidemie koronaviru zhoršila. Za loňský rok zaznamenaly lázně propad v hospodaření zhruba 35 milionů korun, za první měsíce letošního roku dalších 20 milionů.

„Pomohli jsme si úvěrem od banky a čekáme na další náhrady z kompenzační vyhlášky ministerstva zdravotnictví," vysvětluje ředitel Martin Voženílek, podle kterého by díky zmiňovaným kompenzacím mohly státní lázně získat zhruba 6,5 milionu korun. Výrazné vylepšení hospodaření ale přinese jen bezproblémová sezóna.

Spustit audio

Související