Církvím ubývají lidé, kteří se starají o kostely. Farníci totiž stárnou a nemá je kdo nahradit

7. srpen 2020 10:14

Zamést, vyměnit svíčky a květiny, nebo třeba vyprat kostelní prádlo. To je jen část věcí, které je v kostelích po celé republice potřeba provádět prakticky před každou bohoslužbou. Dobrovolníků, kteří se o úklid kostelů starají, ale na některých místech ubývá. Ti stávající jsou často v důchodovém věku a nemá je kdo nahradit.   

„Tady mám k dispozici tohle koště."
Žacléř na Trutnovsku, farní kostel Nejsvětější Trojice. Kostelnice Inge Salwenderová má v ruce koště se zhruba pět metrů dlouhou násadou a vysoko nad svojí hlavou se snaží vymést ze stěny pavučiny.
„Jak vysoko se dostanu, tam to vyčistím."

Čtěte také

V prosinci jí bude osmdesát, kostel uklízí bez nároku na honorář každý týden před bohoslužbou.
„Už nemůžu tolik pracovat, jako dříve. Musím si na nějaké ty těžší práce sehnat někoho na pomoc."

Při větších úklidech ji několikrát ročně přichází pomáhat členky místního Klubu žen. Všechno seniorky.
„Všechny mají věk od nějakých pětašedesáti let nahoru."

Dobrovolníků, kteří se starají o úklid kostelů, na některých místech ubývá

Patří mezi ně i dvaaosmdesátiletá Růžena Koudelková. Na bohoslužby chodí jen výjimečně, v kostele dává přednost třeba koncertům žáků místní umělecké školy. Na úklid s ostatními dobrovolnicemi si ale čas najde vždycky.
„Někdy je to opravdu s problémy, protože náš pohybový aparát nás už trošku víc zlobí v tomhle věku."

Čtěte také

Kostel v Žacléři patří pod farnost římskokatolické církve v Trutnově. Její arciděkan Ján Kubis o problému ví. A když je nejhůř, bere koště a další úklidové prostředky do ruky sám.
„Stane se, že není nikdo k dispozici, tak zkrátka uklízím já."

Dobrovolníci na úklid chybí i jinde, třeba ve farnosti v Novém Městě nad Metují. Potvrzuje to děkan Benedikt Rudolf Machalík.
„Ti lidé už skutečně nemají fyzickou sílu. Oni by chtěli přiložit ruce k dílu, ale ten vysoký věk už jim řekne, že to nepůjde."

Důvodů je podle námi oslovených farářů celá řada. Mladí věřící mají podle nich celou řadu jiných povinností, někteří se stěhují do větších měst. Naděje na zlepšení situace je tak v nedohlednu.

Spustit audio

Související