Skupina dobrovolníků pracuje na faře v Broumově na zpřístupnění vzácné gotické fresky ze 14. století

8. červenec 2020 08:34

Římskokatolická církev plánuje v Broumově zpřístupnit vzácnou nástěnnou malbu. Sedm století stará gotická freska je zatím veřejnosti skrytá, přístup k ní momentálně pomáhá upravit skupina dobrovolníků. Nejprve musí z fary odklidit desítky pytlů lidských ostatků.

Broumovská fara nedaleko centra města. V okolí dlouhá staletí prakticky nepoužívaného vchodu do budovy je teď rušno. Venkovní prostor právě upravuje bagr, pootevřenými dřevěnými dveřmi je vidět velkou nástěnnou malbu.

Čtěte také

„Jde o unikátní zobrazení ďáblů na ramenou pannen z podobenství Matoušovy 25. kapitoly v bibli," vysvětluje farář Martin Lanži.

Freska z první poloviny čtrnáctého století je zrestaurovaná, přesto jsou barvy vybledlé.
„V levé části je zobrazení pěti družiček, které mají dostatek oleje. Naopak v červeném, pekelném pásmu, jsou ty, které měly oleje málo, ženicha se nedočkaly a tak si je odvádějí ďáblové."

Místnost velká asi dvacet metrů čtverečních bývala dřív kaplí, a nebo možná márnicí. S jistotou to nikdo říct nedokáže.
„O tom se stále vedou debaty."

Broumovská fara nedaleko centra města. V okolí dlouhá staletí prakticky nepoužívaného vchodu do budovy je teď rušno. Venkovní prostor právě upravuje bagr

Faktem ale je, že tady stále zůstaly stovky lidských ostatků. Právě jejich přemístění má na starosti skupina dobrovolníků.

„Tak není to ono. Trochu jsem si musela zvyknout," říká Marie Zímová. Pomáhat přijela z Praha a v ruce právě drží lidskou lebku.

Čtěte také

Společně s ostatními dobrovolníky už ostatky těl naplnili několik desítek stodvacetilitrových pytlů, spoustu práce mají ještě před sebou.
„Je tu strašně moc kostí."

Zatímco dobrovolníci pokračují ve vyklízení, farář Martin Lanži už venku řeší s místním elektrikářem nasvícení vzácné malby.
„Budeme muset řešit i přívod elektřiny k jemnému, decentnímu nasvícení. Plánujeme, že to uděláme z vedlejší kanceláře."

Pokud půjdou práce podle plánu, mohli by první zájemci spatřit gotickou fresku v průběhu srpna.

Spustit audio

Související