Žena odsouzená za vraždu svých dětí se odvolala proti doživotnímu trestu

30. květen 2012

Žena, která loni v Širokém dole na Svitavsku zavraždila své čtyři děti, se dnes odvolala proti doživotnímu trestu. Ten jí vyměřil krajský soud v Hradci Králové. Jeho rozhodnutí tak není pravomocné. Případem se bude zabývat Vrchní soud.

U soudu se obě strany pouze vyjádřily k už známému rozsudku. Státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s výši trestu spokojená, doživotí totiž sama navrhovala. I tak si ale ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Obhájce obžalované Bohuslav Budínský se na místě odvolal. Poukazoval hlavně na znalecké posudky psychologů a psychiatrů: „Nejsem spokojen s výsledky znaleckého zkoumání, nejsou odůvodněny. Domnívám se, že nebylo všemu učiněno zadost.“

Soud vynesl rozsudek nad Romanou Z. 11. května. Po jeho vyhlášení ale žena zkolabovala, a strany se tak nemohly vyjádřit k případnému odvolání. Vyhlašování rozsudku proto pokračovalo dnes.

Obžalovaná sedmatřicetiletá žena před soudem tvrdila, že si na útok nevzpomíná. Podle soudu ale není o vině ženy žádných pochyb.

Zabití čtyř vlastních dětí kvůli problémům v osobním životě v takzvané rozšířené sebevraždě bylo podle verdiktu úmyslné a velmi brutální. Oběti před smrtí trpěly a neměly žádnou šanci na přežití.

Tragédie se stala v Širokém Dole na Svitavsku loni 2. září. V rodinném domě žena postupně zavraždila své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let.

Tři zabila nožem, čtvrté udusila. Poté se pokusila spáchat sebevraždu. Zdravotníci a policisté, kteří na místo dorazili, ji však zachránili.

autoři: ova , ak , Petra Hosenseidlová
Spustit audio