Vzpomenu si na duben, jak se zpívá v léty osvědčeném standardu

26. duben 2024

Duben zvolna končí, ale my ještě stihneme V náladě swingu, potažmo jazzu jeden osvědčený dubnový standard. Půjde o písničku autora hudby Genea De Paula, pod jejímž textem jsou podepsáni Don Raye a Patricia Johnston, z roku 1941 I´ll Remember April, Vzpomenu si na duben.

O něco později byla uvedena v hudebním filmu stejného názvu. A potom si tuto písničku oblíbily mnohé hvězdy, a to i v oblasti jazzu a swingu, včetně Cheta Bakera, Milese Davise nebo Doris Day.

Máme pro vás dvě kvalitní verze tohoto songu. Nejprve zpívanou s výborným zpěvákem a swingařem Bobby Darinem. Slova veskrze nostalgické písničky I´ll Remember April v metaforické rovině zachycují střídání ročních období v souvislosti se vzestupem a rozpadem milostného vztahu a nakonec se smířlivým přijetím této skutečnosti. Následovat bude interpretace beze slov v podání kvintetu slavného nevidomého britského pianisty George Shearinga z konce čtyřicátých let.

S úctou si všimneme sta let od narození Teddyho Edwardse, oduševnělého brilantního saxofonisty, který měl na svém kontě údajně první nahrané bebopové sólo na tenorsaxofon a také mnohem později spolupracoval se svérázným písničkářem Tomem Waitsem.

Přidáme vzpomínku na skvělou zpěvačku i pianistku Shirley Horn a Josefa Laufera v jeho nahrávce standardu Fever proslaveného hlavně jemně swingující Peggy Lee.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související