Vysokomýtsko ukrývá zásoby vody pro celý kraj, vrty jsou ale v havarijním stavu

20. květen 2019 14:10

Vrty na měření podzemních vod v oblasti tzv. Vysokomýtské synklinály jsou ve špatném stavu. Pardubický kraj zadal studii na jejich opravu. Oblast obsahuje zásoby podzemních vod pro celý kraj.

Synklinála označuje korytovitý ohyb horninových vrstev, jakousi puklinu pod zemí, která díky svému tvaru dokáže zadržet obrovské množství vody. V Hrušové u Vysokého Mýta je jí tolik, že by mohla do budoucna posloužit celému Pardubickému kraji.

Vrtů je na vysokomýtsku skoro 2000, většina z nich vznikla v 70. a 80. letech a hned od začátku měly sloužit ke sledování stavu podzemních vod tady. Problém ale je, že od doby jejich vzniku zastarávají a jsou ve špatném stavu. Státní podnik, který celou síť kdysi vlastnil, zanikl a vrty teď v podstatě nikomu nepatří.

Zrezivělé potrubí

Vrty se skládají z podzemní a nadzemní části. V podzemí je potrubí, které u těchto vrtů vede obvykle do hloubky 150 až 200 metrů. Nadzemní část pak chrání vstup do vrtu. Je to takový betonový obal a uvnitř je něco jako šachta, kde je konec vrtu zavřený poklopem. Okolo jsou tlakoměry a velký otočný kohout.

Jak řekl hydrogeolog Tomáš Novotný, u většiny vrtů je problém s rezavým potrubím, které může prasknout, což by znamenalo ztrátu podzemních vod nebo jejich smíchání. V místě je totiž několik vrstev různých vod různé jakosti. Navíc poškozené potrubí může být propustné a do podzemních vod by se mohly dostat nežádoucí látky třeba při povodni nebo havárii.

Další věc je zabezpečení. Nadzemní části vrtů už často nemají poklopy, protože je ukradli třeba zloději kovů nebo jsou uvnitř rezavé a do šachty zatéká voda.

Plovárna napájená z vrtu

Na 230 m hluboký vrt je napojené například i prvorepublikové koupaliště ve Vysokém Mýtě. Vana vysokomýtské plovárny má asi sedm tisíc metrů krychlových a napouštění trvá asi sedm dní. Do šachty na koupališti ústí armatury vycházející z čtvrtkilometrové hloubky. Voda do plovárny může jít buď přes čerpadlo, které je v hloubce 25 metrů, nebo samospádem. Když je hezké počasí a je třeba vyměnit víc vody, používají čerpadlo, a když je špatné počasí, voda proudí pouze samotíží.

Odborníci už v loni nechali zlikvidovat několik vrtů, které byly v nejhorším stavu a z peněz od ministerstva životního prostředí to budou dělat i nadále, když bude potřeba. Ale protože vrty jsou nejen zdrojem vody, ale také cenným zdrojem informací, je důležité některé z nich zachovat a dostat je do kondice.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) proto Pardubický kraj zadal studii, která zmapuje stav 25 vytipovaných vrtů a určí, co je na nich potřeba opravit. Díky úpravám by tu měla vzniknout kvalitní monitorovací síť pro oblast, odkud by do budoucna mohl čerpat vodu celý Pardubický kraj. Města odsud zatím využívají jenom 10% zásob.

Spustit audio

Související