Víkendové tipy za kulturou i na výlety v Ústeckém kraji

7. březen 2024

Dětský karneval na zámku v Děčíně, Ferda Mravenec v Docela velkém divadle v Litvínově nebo výšlap na rozhlednu v Ledvicích se 773 schody, takový bude druhý březnový víkend v Ústeckém kraji.

Sobota 9. března

Na procházky v lese je ještě čas, ale vypravit se můžete do lesa kamenného – je v Lounech, nedaleko Žatecké brány a je to reprezentativní sbírka zkamenělých dřev nejen z Lounska, ale také z Mostecké uhelné pánve, Doupova a některých světových lokalit. Uvidíte přes 400 vzorků zkamenělých dřev, kořenů, otisky listů nebo zkamenělé šišky, minerály a pryskyřice – některé exponáty jsou staré až 350 milionů let. K raritám patří třetihorní prokřemenělý kmen kaštanovníku z pískovny ve Velké Černoci, se zachovalou hnízdní dutinou s vletovými otvory datla. Zkamenělý les v Lounech má otevřeno od 10 do 17 hodin.

Zkamenělý les Louny, vydlabaný vletový otvor

Když budete mít štěstí, možná ještě dostanete lístek na koncert seskupení Prague Cello Quartet v ústeckém Severočeském divadle. Kvarteto přináší neotřelé úpravy hudby klasické, filmové, jazzové i rockové a jeho videa mají desítky milionů zhlédnutí.   Prague Cello Quartet vystupuje doma i v zahraničí – například v Japonsku, Číně, Kolumbii a v dalších zemích. Ústecký koncert začíná v 19 hodin.

Pro děti máme hned dvě pozvánky – do Divadla rozmanitostí v Mostě, kde už v 10 hodin začíná Šnečí pohádka. Šneci to mají dobré – jsou všude doma, protože si svůj domeček nosí s sebou. A Docela velké divadlo v Litvínově zve na 16. hodinu na pohádkový muzikál pro malé i velké – Ferda Mravenec.

Divadlo rozmanitostí - loutková scéna Městského divadla v Mostě

Na závěr něco pro turisty s dobrou kondicí – Výšlap na rozhlednu v Elektrárně Ledvice, startuje se ve 13.30 a čeká vás 773 schodů a pak nádherný výhled na České Středohoří a Krušné hory. Když to nestihnete dnes, další termín je 6. dubna.

Neděle 8. března

Hrady a zámky otevírají většinou až v dubnu, ale děčínský zámek vás přivítá i v březnu. Nabízí tři prohlídkové okruhy – Zlatá léta zámku, Návštěva u knížete Františka Thuna a Barokní perly zámku a krom toho výstavy Děčínské hodinárium, Historické kočáry a Tyršova světnička. Miroslav Tyrš, děčínský rodák, byl jedním ze zakladatelů Sokola. Otevřeno je od 9 do 17 hodin a dnes tu navíc od 14 hodin mají Dětský karneval – budou tanečky, soutěže a zábavný program pro nejmenší návštěvníky, který zajistí Sváťovo dividlo a taneční klub Bella Danza Děčín. Dobrá rada na konec – raději si předem ověřte, jestli jsou ještě volná místa.

Děčínský zámek, pohled do zahrad

Zlá macecha, protivné nevlastní sestry a také holoubci, kteří Popelce pomohou splnit úkoly. Samozřejmě nechybí ani spanilý princ, veselý ples a zkouška střevíčku – to vše jako baletní pohádka na jevišti Severočeského divadla v Ústí nad Labem dnes od 15 hodin.

V Ústí n. L. ve Veřejném sále Hraničář můžete s dětmi navštívit Klubové kino – od 15 hodin to bude animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo a na film naváže kreativní dílna pro děti. Pro dospělé je pak od 17.30 na programu film Bratři – příběh o bratrech Josefovi a Ctiradovi Mašínových. V titulních rolích excelují Oskar Hes a Jan Nedbal.

Hvězdárna Teplice venkovní amfiteátr

Pro zvídavé je určeno denní pozorování v Teplicích na Hvězdárně – pozoruje se Slunce – jeho skvrny, fakulová pole a protuberance a také vám odborníci všechny ty pojmy vysvětlí. Termíny jsou čtyři, od 13 do 16 hodin, začíná se vždy v celou hodinu. Ale i menší děti si tu přijdou na své – v sousedním objektu Planetária na ně čekají pohádky – od 15 hodin to budou Pohádky o Cvočkovi, od 17 hodin film Odkud svítí sluníčko a v 19 hodin už pro ty odrostlejší film Vznik, vývoj a zánik hvězd.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.