Vězni v Rýnovicích pomáhají. Dobrovolně šijí roušky i takzvané empírové pláště

Pandemie nového koronaviru změnila režim i v rýnovické věznici v Jablonci nad Nisou. Ani tam odsouzení nemůžou mít návštěvy, kvůli omezení výroby v závodech také mají mnohem míň práce. Možná i proto mnozí z nich dobrovolně šijí roušky a začali šít také jednorázové ochranné pláště. Po těch je teď poptávka mezi pracovníky v sociálních službách.

Šicí stroje mají zapůjčené, látky na výrobu jim dodává jedna firma ze Semil. Roušky jsou dvouvrstvé s kapsou na nanofiltry. Rýnovičtí vězni se do jejich šití zapojili dobrovolně, někteří z nich je šijí dokonce i po běžné pracovní směně.

Roušky od rýnovických vězňů nosí senioři v domovech v Liberci a v Jabloneckých Pasekách

„Moje sestra šije roušky, tak mě napadlo, jestli by to vězeňská služba nějakým způsobem, třeba materiálem, podpořila… A druhý den jsem měl materiál, tak se začalo šít,“ uvedl jeden z dobrovolných výrobců roušek ve věznici. Se stroji se naučili, chybí jim prý jen tkalouny, které si musí šít ze zbytků.

Loni na podzim mělo práci více než sedmdesát procent odsouzených z rýnovické věznice, teď je jich mnohem míň. Podle ředitele věznice Petra Veselého je to způsobené útlumem výroby ve firmách, které vězně běžně zaměstnávají. Odsouzeným tak teď smysluplně naplňuje čas ve vězení právě šití ochranných roušek a obleků. Někteří se ale už chystají na práci venku. Budou uklízet město.

Odrouzení v Rýnovicích šijí takzvané empírové pláště

Roušky z rýnovické věznice už nosí například klienti z domovů pro seniory v Liberci a v Jabloneckých Pasekách. Další várka asi tří set padesáti roušek putovala do obcí na Jablonecku a Semilsku, které je použijí na takzvanou sousedskou výpomoc. Podle Kateřiny Havlové z Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou, která v daném regionu koordinuje dobrovolnickou pomoc, už ale mají všude roušek dostatek.

„Rouškami jsme už všichni sanováni, teď lidi nejvíc chtějí empíry, to znamená pláště,“ uvedla Kateřina Havlová. Rýnovičtí vězni se proto nově přeškolili na šití takzvaných empírových plášťů. Prvních deset jich už věznice předala jabloneckému Domovu pro seniory U přehrady, další poputují právě Oblastnímu spolku ČČK v Jablonci nad Nisou.

Co je empírový plášť?

Jde o jednorázové ochranné pláště, které používá například personál v sociálních službách při péči o své klienty, kteří by mohli být nakažení novým koronavirem. Je to vlastně nemocniční „andělíček“ v univerzální velikosti.

Takzvaný empírový střih ochranných plášťů navrhla Stanislava Šťovíčková, ředitelka organizace Rodina 24, která pracuje v domově pro pacienty s demencí na Masarykově třídě v Liberci. Vzhledem k nedostatku podobných plášťů na trhu si je v domově začali šít sami.

Stanislava Šťovíčková je ředitelkou Vily Vitae a současně společnosti Rodina 24, která poskytuje sociální služby

„Může to být rovný pytel, je to jedno, žádnou krásu v tom dělat nebudeme. Hlavni je, když bude chránit. Musí být zavazovaný vzadu co nejjednodušším způsobem, na rukávech gumičky. Dlouhý pokud možno až ke kotníkům, po použití pláště si ho pracovník musí snadno svléknout s tím, že ho sesune dopředu před sebe,“ popsala Stanislava Šťovíčková, která tento střih poskytla i  dalším dobrovolným švadlenám, včetně rýnovických vězňů.

Ředitelka Hospice sv. Zdislavy Taťána Janoušková a Jana Drbohlavová, vrchní sestra domácí hospicové péče

Ochranné pláště podle střihu Stanislavy Šťovíčkové už nosí například personál Hospice svaté Zdislavy v Liberci nebo v Domově pro seniory u jablonecké přehrady. V dobrovolnických šicích dílnách pak vznikají další empírové pláště.

autoři: Ivana Bernáthová , Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související