Liberecká nemocnice už má roušek dostatek. Doma šité už nepotřebuje

Téměř 7000 doma šitých bavlněných ústních roušek dostala darem liberecká krajská nemocnice od dobrovolníků. Sbírku už ale nemocnice ukončila a všem děkuje. Ochranných roušek s kapsou na nanofiltry, které jí dodává Liberecký kraj, má teď pro svůj personál dostatek.

Jednou z dobrovolnic, která svůj domov proměnila v šicí dílnu plnou nití a látek, je šestašedesátiletá Zlata Doležalová z Liberce. Odhaduje, že už ušila kolem tisíce roušek.

„Začala jsem šít, když jsem viděla, že je to potřeba. Jinak pomoct nemůžu, protože už jsem poměrně stará a i kvůli zdraví, ale šití zvládám. Takže jsem se zapojila, abych mohla nějak pomoct,“ vysvětlila Zlata Doležalová. Část svých roušek poslala do Krajské nemocnice Liberec, stejně jako je tam posílaly desítky dalších dobrovolníků. Přesná statistika neexistuje.

Jedna z dobrovolných švadlen je paní Zlata Doležalová

Vlna pomoci se vzedmula poté, co nemocnice 18. března vyhlásila, že je v akutní nouzi. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře měli v tu dobu na skladě maximálně tři sta roušek a neměli ani žádné respirátory.

„Poté, co jsme to vyhlásili, došlo k neuvěřitelnému vzepětí. Lidé nám spontánně začali nosit roušky, které doma ušili. Postupně jsme tu roušku zdokonalili do té dvouvrstvé formy, aby se do ní dal strkat nanofiltr. A my víme, že jednak budeme naše zaměstnance do budoucna schopni chránit velmi efektivně díky těm nanofiltrům a dvouvrstvým rouškám, a jednak víme, že spousta lidí z regionu naší krajské nemocnici věří a je připravena za ni bojovat ve chvíli, když se dostaneme do nějaké krize,“ uvedl mluvčí krajské nemocnice.

Lékaři a personál v ní denně potřebují téměř dva tisíce kusů roušek s výměnným nanofiltrem. Podle Řičáře jich teď už mají dostatek od Libereckého kraje, takže už je dobrovolníci nemusí šít. Každý zaměstnanec má mít dvě, zatímco jednu nosí, druhá se sterilizuje.

Dárci často přidali k rouškám pro nemocnici vřelé vzkazy

„Moc děkujeme všem dárcům, kteří nám roušky ušili a přinesli. Často je doplnili velmi srdečnými a krásnými vzkazy,“ doplnil mluvčí krajské nemocnice. Podle něj bude nemocnice vzkazy dárců postupně zveřejňovat a těm, kteří na sebe nechali kontakt, také adresně poděkovat.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související