Velikonoce v Ústeckém kraji: tipy, kam za kulturou

27. březen 2024

Velikonoční svátky v Ústeckém kraji jsou tak nabité všemožnými akcemi, že bude těžké si vybrat… Držíme vám palce při výběru.

Pátek 29. března

Už v pátek se rozjede řada vlakových, autobusových a dokonce i lodních spojů na turistických linkách Ústeckého kraje – například Zubrnický motoráček, Moldavská dráha, Kamenický motoráček a další. Zadejte do vyhledávače heslo „turistické linky Ústecký kraj“ a najdete všechny potřebné informace.

Cisterciácký klášter v Oseku

Neumíte uplést pomlázku? V klášteře v Oseku vás to naučí, krom toho tady od 10 do 17 hodin bude tradiční jarmark, soutěže, divadlo, občerstvení a prý i překvapení. Ostatně překvapením bude i otevření nové kavárny Café Osek, kde se bude podávat nejen káva a různé dobroty, ale také například výstavy. V pátek to bude výstava voskové batiky Heleny Hoškové.

Infocentrum v Duchcově zve od 9 do 16 hodin všechny zajíčky, tedy děti a možná i dospěláky v masce zajíčka, a jestli ji nemáte, tak v Infocentru si ji můžete vybarvit a čeká vás tu zaječí odměna. Ve stejné době pak nabízí muzeum v Duchcově i dílnu na malování velikonočních vajíček. Stejný program bude i v sobotu.

Přírodní bludiště na Větruši v Ústí nad Labem bude od pátku do neděle od 9 do 18 hodin patřit hledání velikonočních vajíček, luštění kvízů, různým úkolům a dovádění.

Větruše se tyčí nad údolím řeky Labe jako jedna z dominant Ústí nad Labem. Najdete tu zámeček s rozhlednou, restaurací a hotelem. Na Větruši vede lanová dráha přímo z centra města

Informační centrum v Roudnici nad Labem připravilo Velikonoční bojovku – a když se popasujete se všemi úkoly, najdete poklad, jak se na Velký pátek sluší a patří.

Za zajíčkem můžete putovat taky v Dolním Podluží – začátek je ve 14 hodin a krom hledání zajíčka vám zábavu nabídne i kurs pletení pomlázek.

Velikonoční zábavu pořádá v pátek od 20 hodin Modrý dům v Merbolticích, o hudbu a zábavu se postará skupina W-trio a tihle muzikanti to umějí od dechovky přes pop až k rocku.

Na závěr něco opravdu duchovního – Velikonoční výstup s poezií na Křížový vrch v Jiřetíně pod Jedlovou, který doprovodí přednesem veršů Milan Hrabal a Martin Louka. Výstup s názvem Cestou bolesti a víry začíná v 15.30 u vstupu na křížovou cestu.

Sobota 30. března

Ještě je čas na upletení pomlázky a jestli nevíte, jak na to, naučí vás to košíkářka v Oblastním muzeu v Lounech – v době od 11 do 16.30.

Pohádkové Velikonoce můžete zažít v sobotu od 10 do 16 hodin na zámku Krásný Dvůr. Na děti čeká spousta her a dílniček, a aby to dospělým nebylo líto, tak v zámecké zahradě mohou i jako rodiny luštit kouzelné hádanky.

Zámek Ploskovice

Velikonoční programy připravily i další zámky – například Stekník, Libochovice nebo Ploskovice – tam budete moci v Café páv od 10 hodin obdivovat kraslice z husích a dokonce i pštrosích vajec, velký kolotoč řezbáře Matěje a v 16 hodin to uzavře pohádka Sváťova dividla.

Tradičně bohatý program nabízejí Velikonoce v Úštěku. Stánky tu bude mít víc než 160 řemeslníků, budou se předvádět velikonoční zvyky, malování kraslic i pletení pomlázek, v kulturním programu vystoupí folklorní soubor Lužičan a staropražská kapela Frajeři z galerky, a to ještě není všechno. V Úštěku také můžete potkat obří třímetrovou slepici s vejcem i krotitelem a užít si zabijačkové pochoutky i další lahůdky.

Jarní košt vín nabízí 30. března od 10 do 20 hodin zámek v Pátku nad Ohří. Tahle oblíbená akce nabídne skvělá vína vinařů z Podkrušnohoří a Českého středohoří, netradiční prohlídky zámku, dětský koutek s hledáním granátů i delikátní občerstvení.

Do Liberce se sjely legendární sportovní vozy na největší český Porsche festival

Velikonočním zvykům se zcela vymyká poslední akce – Porsche Day na autodromu v Mostě. Jde o největší sraz fanoušků vozů Porsche ve střední Evropě. Vítáni jsou jak majitelé vozů, tak i všichni fanoušci. Bude možnost využít jízd na okruhu s instruktorem nebo bez nebo si můžete pronajmout taxi jízdu. Nejde jen o rychlé jízdy, ale hlavně o přátelské setkání majitelů všech modelů vozů Porsche v areálu Autodromu Most. Začátek v 9 hodin.

Neděle 31. března

Už v 10 hodin začíná velikonoční program v České Kamenici: masopustní průvod v maskách s Wagabundus Collective, velikonoční stánky s regionálním zbožím, pletení pomlázek, v 10:00 hodin otevření nové expozice v kostele sv. Jakuba, v 11:15 vyhlášení nejnápaditější masky v průvodu. Od 12:30 hon na vajíčka - velikonoční stezka pro děti se startem u Centra dětí a mládeže, ve 13:00 slavnostní spuštění kamenického orloje a následně koncert kapely Vltavín, 14:00 SWAP oblečení a věcí v Domě kultury, 14:30 vystoupení žáků ZUŠ, 15:15 koncert kapely Vltavín a v 17:00 hodin hudební vystoupení skupiny Děda Mládek Illegal Band. Pokud jste si nestihli zapamatovat – nevadí, na místě si vyberete.

Česká Kamenice - náměstí

Velikonoční neděli si užijete od 10 do 17 hodin i na zámku Nový Hrad v Jimlíně. Můžete se těšit na šermíře, středověkou hudbu, hadí ženu, kejklíře, kozí tanečnici, divadlo a další zábavu. Nebudou chybět ukázky velikonočních zvyků ani tržiště. Návštěvníci si mohou prohlédnout i velikonočně vyzdobený druhý prohlídkový okruh a vstup na věž bude zdarma

A velikonoční tržiště bude v neděli od 10 hodin také v Kulturním centru v Klášterci nad Ohří. U tržiště budou i výtvarné dílny, pletení pomlázek, malování na obličej a přímo v centru je na odpoledne připravený doprovodný program. Vystoupí tu Yellow Sisters, klášterecké cover trio s lehce záhadným názvem Asi 20?! a klavírista Robert Ferenc.

Pondělí 1. dubna

Zámek ve Stekníku nabízí velikonočně nazdobené prostory s hlavním zámeckým okruhem. Při prohlídkách soukromých a reprezentačních prostor se dozvíte nejen o osudech posledních majitelů, ale i něco málo o tradicích a zvycích těchto svátků. Prohlídky začínají vždy v 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hodin.

Zámek Stekník na Lounsku

Zámek Libochovice připravil zkrácené prohlídky nejen pro dětské návštěvníky – interiéry jsou velikonočně vyzdobené a víc se tu dozvíte o tradicích velikonočních svátků. Začátky prohlídek v 10.30 a ve 14.30.

Do velikonoční nálady se zahalil také zámek Lemberk. Prohlídky probíhají po hodinách – první začíná v 10.30, poslední pak ve 14.30. Mimořádný okruh je zaměřený na velikonoční zvyky šlechty na počátku minulého století. Zpřístupněná bude i středověká věž.

Po zimní pauze zve k návštěvě i zámek v Benešově nad Ploučnicí – prohlídka je obohacená o velikonoční výzdobu, ta první začíná v 11 hodin, poslední pak ve 14.30.

Zámek Benešov nad Ploučnicí

Zologická zahrada v Ústí nad Labem připravila speciální velikonoční program pro zvířata i pro pobavení návštěvníků. Navíc už jsou v provozu obě pokladny – dolní i horní. Začal také jezdit ZOOvláček, připravená je i Ptačí stezka s křížovkou, což je připomínka, že ústecká zoo vznikla původně jako Ptačí park. Ostatně  v tento den se slaví dokonce Mezinárodní den ptactva.

Chcete-li si ale dopřát pozorování ptáků ve volné přírodě, vydejte se třeba na ptačí pozorovatelnu nedaleko obce Zahrádky na Českolipsku. Ve zdejší přírodní rezervaci Novozámecký rybník žije přes 200 druhů ptáků – při troše štěstí uvidíte i orla mořského, jeřába popelavého nebo sýkořici vousatou. V orientaci pomohou infotabule.

Spustit audio