Ve vodě je nedostatek kyslíku. Rybáři budou muset předčasně lovit

27. červenec 2018 10:51

Rybáři na Vysočině musí předčasně lovit některé vodní plochy. Může za to nízký průtok a související nedostatek kyslíku. V jeho důsledku ryby hynou.

Redakce Českého rozhlasu Vysočina oslovila několik větších rybářů na Vysočině. Všichni se shodují, že je aktuální situace nutí lovit dříve, než měli původně v plánu.

V přítocích do rybníků je totiž velmi málo vody, čímž se snižuje průtok i přes samotné rybníky a proto vzniká vzpomínaný kyslíkový deficit.

Kupříkladu rybář Josef Nikl hospodařící na pětašedesáti hektarech na Havlíčkobrodsku řekl, že problém se týká zejména plůdkových rybníků. „Některé rybníky musíme lovit, jsou to ty, které jsme lovili na jaře. Rybníky nedotekly a dochází tam k úhynům.“

Pomoc hasičů

Na Pelhřimovsku v okolí Žirovnice také museli jeden rybník vylovit, další provzdušňují hasiči pomocí své techniky.

„Na kaskádě pěti rybníků Jidáše byl jeden z nich už v kritickém stavu, měli jsme tam nějaké úhyny, takže jsme ho museli minulý týden přelovit. Už jsme taky provzdušňovali asi dvouhektarový rybník Vitikrom,“ dodal jednatel rybářů v Žirovnici Zdeněk Ježek.

„Kdekoli jinde pršelo, tak Žirovnici se to vyhnulo. Třetinu z 20 hektarů rybníků, které obhospodařujeme, jsme letos ještě na plný stav vody nenapustili, někde chybí i třetina vodního sloupce,“ doplnil Ježek.

Moravský rybářský svaz

Organizace Moravský rybářský svaz se stará asi o 45 hektarů rybníků na Třebíčsku. Při prodeji tam rybáři přijdou asi o 10 tun kaprů. Jednatel Lubomír Máca to odhadl na 600 tisíc korun.

„Některé rybníky máme dokonce úplně bez vody. Ale kde voda je, zůstávají kyslíkové hodnoty na únosné míře,“ řekl Máca. Kritické podle něho bude období v polovině srpna, kdy se rychle zkracuje den a s úbytkem světla klesá i kyslík vznikající díky fotosyntéze.


„Nám trochu pomohla bouřka v polovině týdne, přítoky z potoků jsou ale malé. Kyslík měříme každý den, zatím to vychází,“ prohlásil Jan Zedník za rybáře z Náměště nad Oslavou, kde oproti loňsku prozatím provzdušňovat rybníky nemuseli.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio