V Pardubicích bude nová naučná stezka o Karanténě

12. únor 2024

V Pardubicích vznikne nová naučná stezka, jejím tématem bude velká vojenská nemocnice za první světové války, zvaná Karanténa.

Karanténa měla 360 budov a léčilo se v ní 10.000 vojáků. Instalace panelů by se mohla uskutečnit v první polovině letošního roku. ČTK to řekla ředitelka Turistického informačního centra Pardubice Miloslava Christová. "Máme navrženou podobu panelů od architekta, texty máme připravené, vycházejí z bakalářské práce historika Petra Horáka. A budeme žádat o dotaci, čekáme na její vypsání. Pak se bude soutěžit zhotovitel, který panely ukotví v terénu," řekla Christová.

Nebude to drahé

Náklady budou zhruba do milionu korun. Má tam být devět zastavení, tedy panely s informacemi a fotografiemi. Na některých místech budou doprovodné prvky, například lavička s odkazem na železniční koleje, které vedly do nemocnice. Jinde to bude zeď, na které bude předvedená dobová fotografie, řekla ředitelka. "Město Pardubice má poměrně bohatou nabídku cílů o první a druhé světové válce a studené válce. Nová stezka nám přišla vhodná do produktového turistického balíčku, který můžeme nabízet zájemcům o historii," řekla Christová.

Co víme o Karanténě

Válečná nemocnice byla v místě dnešního sídliště Dukla, fungovala v Pardubicích v letech 1914 až 1919. V zařízení bylo 10.000 pacientů a zhruba 3000 lidí z řad personálu. Byla tak jakýmsi městem ve městě, protože v Pardubice v té době měly 22.000 obyvatel. Velká nemocnice potřebovala být v mnohém soběstačná, proto tam byla drůbežárna, sklady, řemeslné dílny nebo pekárny. Skládala se z pěti oddělení včetně karantény s vlastní bakteriologickou stanicí. Většina dřevěných budov byla po válce rozmontována a prodána, zbývající fungovaly do poloviny 20. století jako domovy pro chudé.

Trasa by měla vést místy, kde objekty stály. Začne v Gorkého ulici u Základní školy Waldorfská, tam bývala vrátnice s kostelem. Cesta potom bude pokračovat kolem Hvězdárny barona Artura Krause k Teplého ulici, kde byla pitevna.

autor: nov | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související