V Ostravě stoupá počet žadatelů o sociální byty. Můžou za to rostoucí náklady

6. duben 2023 16:41

Na Ostravsku stoupá počet lidí, kteří chtějí poradit s bydlením. Pomáhají jim úředníci i neziskové organizace. Lidem totiž rostou náklady na bydlení a pak jim nezůstávají peníze ani na potraviny. Navíc stále častěji chtějí zajistit i sociální bydlení anebo alespoň sociální dávky.

Sociopoint, místo v přízemí ostravské radnice, kam se přicházejí poradit ti, kdo si neví rady s náklady na bydlení. Jako pan Jiří – přišel o práci, navíc má zdravotní problémy. „Nechci skončit jako někteří, co chodí po těch nádražích, po těch různých podchodech a prostě de facto se upíjejí. Já to chci řešit,“ říká.

Jiřího se ujímá sociální pracovnice. Její kolega Lukáš Drlík vypráví o dalších lidech, kterým v poslední době poradili. „Teď naposledy to byl případ paní, která ovdověla a vůbec si ani neuvědomovala, že by mohla mít nárok na příspěvek na bydlení. Ale když jsme jí to vysvětlili, tak byla překvapená,“ popisuje Drlík.

Čtěte také

Žadatelů o dávky a radu, jak jich dosáhnout, přibývá nejen na sociálním odboru ostravské radnice, ale také na Armádě spásy. Podobně jako pan Jiří, čím dál více lidí hledá sociální bydlení. Je to tím, že ceny letí vzhůru, vypočítává oblastní ředitelka Armády spásy Marcela Stryjová. „My jsme si to propočítávali, je to zhruba 52 procent, co dávají ze svých příjmů na bydlení. Řeknu to v průměru, někdy to je 45, ale někdy to je i 70 procent,“ upřesňuje.

Pro mnohé to znamená, že musí překonat stud. „Když ten člověk váhá, tak ať je aktivní a nebojí se tu situaci řešit. Tak jako s bolavým zubem jdeme k zubaři, tak prostě pokud jsme v nějaké finanční tísni, nejjednodušší je se zeptat, aby právě nedocházelo k tomu, že ta situace toho člověka se bude prohlubovat,“ popisuje vedoucí sociálního odboru ostravského magistrátu Zdeněk Živčák.

Armáda spásy a další neziskovky nabízejí i osobní doprovod na úřady pro ty, kdo si nevěří, že by složitou administrativu zvládli sami.

Spustit audio