V některých městech se chystá postupný konec éry autobusů na stlačený zemní plyn

25. březen 2024 13:33

Autobusy na stlačený zemní plyn se v některých městech dostávají na hranici životnosti. Ne všechny ale znova nahradí vozidla na CNG. Například dopravní podniky v Moravskoslezském kraji toho chtějí využít a současně s obnovou vozového parku vymění plyn za elektřinu.

Ve Valchařské ulici v Ostravě stojí elektrocentrála, kde se nabíjí elektrobusy. Každý desátý autobus ve městě už jezdí na baterie. „Dopravní podnik Ostrava má celkem 32 elektrobusů, 26 z nich je s průběžným dobíjením,“ říká mluvčí dopravce Tereza Šnoblová.

Potvrdila, že v provozu je ve městě 227 CNG autobusů. Část z nich, až doslouží, nahradí právě bezemisní elektrobusy. „A rozhodně nás zajímají i elektrobusy s nočním dobíjením. Ty by mohly být schopné obsloužit na jedno noční nabití vzdálenost i více než 350 kilometrů a mohli bychom je tak nasadit kdekoli,“ dodala mluvčí.

Ještě razantněji se k tomu staví město Opava. Tam se právě testuje první elektrobus a autobusy na plyn tam postupně zmizí úplně. Některé už jsou na hranici životnosti. „Z hlediska dotačních titulů není jiná varianta než jít cestou nákupu elektrobusů. Stlačený plyn má dnes podmínku 20 procent biosložky a prozatím jsme nenašli dodavatele, takže obnova půjde cestou elektrobusů,“ vysvětluje náměstek primátora Opavy Vladimír Schreier (ANO).

Po devíti letech od chvíle, kdy do opavských ulic flotila autobusů na plyn vyjela, tak radnice potvrdila začátek konce éry CNG.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související