V Mostech u Jablunkova se propadl železniční tunel

15. listopad 2009
Zprávy , Zprávy

V Mostech u Jablunkova se dnes ráno propadl strop nově raženého železničního tunelu. Na povrchu vznikl kráter, v době zřícení ale v tunelu pravděpodobně nikdo nebyl. Vedlejší tunel, který se normálně používá, byl z bezpečnostních důvodů uzavřen.

Tunel dlouhý 540 metrů je zavalený v úseku 70 metrů. Nad místem, kde se strop propadl, vznikl kráter 150 krát 50 metrů. "Nepředpokládá se však, že by zřícená zemina někoho zavalila," řekl mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.

Statik zjišťuje stav jen několik metrů vzdáleného dalšího tunelu, kterým projíždějí vlaky na Slovensko. Železniční doprava je proto přerušena.

"Dopolední rychlíkové spoje byly v úseku Jablunkov-Návsí - Čadca nahrazeny autobusy náhradní dopravy. Výhled zprovoznění byl původně do 12:00, ale nyní byl prodloužen do 16:00. To znamená, že autobusy bude do té doby nahrazena veškerá osobní železniční doprava," potvrdila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Příčinu havárie zjišťují policisté společně s odborníky. Vyslýchají svědky a budou provádět ohledání místa nehody. "Věc bude šetřena jako podezření z trestného činu obecného ohrožení," doplnil policejní mluvčí.

autoři: tif , š.iva , teb
Spustit audio