V Litomyšli se vrátíte do dětství. Mají tam největší sbírku pokojíčků pro panenky

10. listopad 2018

Sběratelce Dobromile Filové se historické panenky a jejich pokojíčky už nevešly domů. A tak si na Zámeckém návrší založila muzeum. Je co vystavovat, vždyť jde o největší sbírku v Česku.

Muzeum domečků, panenek a hraček vzniklo v Litomyšli před pěti lety. Najdete ho v přízemních prostorách historického domu v Jiráskově ulici, naproti zámecké jízdárně. Mimo návštěvnickou sezónu ho Dobromila Filová otevírá po dohodě. V šesti expozicích tam uvidíte více než 150 různých domečků a pokojíčků. Zavedou vás do nejrůznějších období. Do rokokového interiéru zámku i selské kuchyně, historické školní třídy nebo na farmu. Navštívit můžete i nejrozmanitější obchůdky.  

Obrazárna i parfumerie

Dobromila Filová má smysl pro detail. V parfumerii si můžete prohlédnout miniaturní lahvičky s originálními vůněmi, v hodinářství nechybí rozmanité typy hodin a v pekárně se všichni mají co otáčet. V muzeu hraček uvidíte i městské tržiště nebo dokonce obrazovou galerii.

Kdybyste si chtěli opravdu detailně prohlédnout všechny historické panenky, zvládnete to jen stěží. V expozici jich Dobromila Filová vystavuje totiž více než 1500, od panenek s keramickou hlavičkou až po Barbie, samozřejmě dnes už ty historické. Výstava ale nabízí i něco pro kluky. Staré modely železnic nebo autíčka.

O svoje panenky vzorně pečovala  

Dobromila Filová žije odmalička v Litomyšli. Vystudovala medicínu, a protože měla vždycky blízko k dětem, zvolila si dráhu pediatričky. Sběratelská vášeň ji provází po celý život, panenky začala sbírat už v dětství. „Nikdy jsem žádnou panenku nerozbila a nevyhodila, pravda, pokud mi ji nerozbili mí čtyři sourozenci,“ říká s úsměvem Dobromila Filová. „Panenky sbírám od dětských let, ale pokojíčky a domečky, ty jsem jako malá doma neměla. Začala jsem je vlastně sbírat přibližně až tak před dvanácti lety,“ dodává sběratelka.

Součástí expozice historických panenek jsou i miminka typu Reborn

Dobromila Filová původně shromažďovala panenky jako suvenýry, sháněla je i na svých cestách v zahraničí. „V mém muzeu najdou návštěvníci třeba i nemocniční pokojíček. Ten jsem zařídila podle prostor nemocnice v jednom městě v Alžírsku, kde jsem jako lékařka působila několik let. Pokojíček jsem dala dohromady sama, nábytek ale nevyrábím, hračky jen opravuji, když to potřebují,“ doplňuje sběratelka.

Nejvzácnější kuchyně je z plechu

Rozsah kolekce historických domečků a pokojíčků Dobromily Filové nemá v Česku obdoby. Mezi nejstarší exponáty patří dobový interiér kuchyně se zařízením, která je vyrobená z plechu. „Pochází z roku 1848 a je to tzv. norimberská kuchyně. Je to vlastně podoba skutečné kuchyně a jejího vybavení, tak, jak se tenkrát vyráběly,“ upřesňuje sběratelka. V Norimberku byla velká továrna na hračky, průmyslová produkce hraček tam začala okolo roku 1880, ale ruční výroba má tradici daleko starší. Norimberská kuchyně patří vůbec k tomu nejstaršímu, co v expozici Muzea domečků, panenek a hraček uvidíte.

Mezi nejcennější exponáty patří Norimberská kuchyně z roku 1848

Velmi cenný je také rozměrný model zámku z roku 1905, který nabízí pohled do sálu na tančící postavy nebo další zámecké interiéry ze začátku minulého století. „Jsou to napodobeniny vybavení zámeckých pokojů, případně interiérů domovů lidí z horních vrstev. Tyto pokojíčky hrály velkou roli v oblasti výchovy. Hlavně mladé slečny měly připravovat na život. Ukazovaly třeba, jak a kdo má správně servírovat, proto v pokojících nechyběly ani postavičky služek, někdy pod dohledem šlechtičen,“ vysvětluje sběratelka.

V hodinářství

Expozice je výjimečná nejen z pohledu toho, jak a s čím si děti kdysi hrály, ale také ji ocení milovníci designu. Historické pokojíky jsou totiž přesnými kopiemi dobového vybavení. V expozici tak uvidíte, jak vypadala prvorepubliková kuchyně nebo ložnice s nábytkem z leštěného ořechu ze čtyřicátých let minulého století.  

autor: BRA
Spustit audio

Související