V Krkonoších opravují turistické stezky, o možnost procházky ale nepřijdete

13. červenec 2017

Turisté v Krkonoších by v létě měli být opatrní. Správa Krkonošského národního parku totiž opravuje některé stezky. Dělníci cesty rekonstruují postaru a používají výhradně kameny, které se v daném místě nachází. Celkem čeká oprava 24 krkonošských stezek.

Nacházím se v lokalitě Temného dolu v Krkonoších, konkrétně u Honzova potoka, podle kterého vede turistická stezka. Tu ale v roce 2013 zničila velká voda po povodních.

„Potok si našel nové koryto, cestu, která už byla tehdy velmi kvalitně vyštětovaná,“ říká mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Vidíme sice těžkou techniku, ale dělníci pracují převážně ručně, jako stavební materiál využívají místní kameny, které skládají na výšku – takzvaným štětováním.


Správa Krkonošského národního parku na opravy letos plánuje použít celkem 4,5 milionu korun. Podrobnější informace najdete na webu Krkonošského národního parku.

Velkou roli při opravách hraje počasí. Je sice teplo, ale prší. „Počasí je směrodatné, stavební sezona je velmi krátká, sníh se zde drží poměrně dlouho. Naopak se dá očekávat, že poměrně brzy zase napadne,“ potvrzuje Drahný.

Práce probíhají od poloviny dubna do konce října. Cesty se během oprav snaží neuzavírat, ale zajistit, aby turista, který chce po cestě jít nahoru, měl možnost staveniště obejít třeba lesem nebo po louce.

Spustit audio