V Budějovicích už rok funguje poradna pro lidi se zdravotním postižením i jejich rodiny

8. červenec 2017

Poradna pro lidi se zdravotním postižením a jejich blízké pracuje už rok v Českých Budějovicích. Pomáhá nejen radou. Sociální pracovníci mohou také doprovodit klienty na úřady a pomoct jim zajistit potřebné formuláře.

Oproti internetu mají v regionálním pracovišti Poradny národní rady osob se zdravotním postižením informace aktuální, ucelené a vychází z konkrétních zkušeností. V Českých Budějovicích poradna pomáhá desítkám rodin.

„Kdokoli, kdo má zdravotní postižení, nás může kontaktovat s jakýmkoli problémem. My ho můžeme nasměrovat, ukázat, na co je v našem státě nárok, jaké jsou možnosti podpory, jak třeba požádat o příspěvek na péči, invalidní důchod, jak potom řešit žalobu,“ vyjmenovává sociální pracovnice Helena Kočová.

Jednou z klientek poradny je Milada Sedláčková. „Pomoc jsme vyhledali, protože se zhoršil zdravotní stav naší dcery. Musela podstoupit poměrně náročný zákrok, byla jí zavedena tracheostomie a my jsme vlastně na to nebyli vůbec připravení. Tady okamžitě zareagovali, pomohli nakontaktovat správné lidi,“ popisuje.

Sociální pracovnice ji doprovodila i na zdravotní pojišťovnu. „Já jsem vůbec nevěděla, na co mám nárok. Někdy ta komunikace s pojišťovnami vázne a je dobré, když za mnou stojí člověk, který ví, co mohu chtít, a i je schopen to poměrně správně formulovat na správných místech,“ dodává Milada Sedláčková.

Regionální poradna Národní rady osob se zdravotním postižením sídlí v Českých Budějovicích na Žižkově třídě. Je otevřená každé pondělí a středu.

autor: pfr
Spustit audio