Svitavy bojují o kvalitu vody v Rosničce. Pomáhají ostrůvky s rostlinami i bakterie

12. červenec 2022 10:16

Město Svitavy se už několik let snaží udržet vodu v rybníce Rosnička čistou tak, aby byla vhodná ke koupání. Není to levné, jen letos bude biologické čištění stát milion korun.

Radnice před pár lety vsadila na experiment: nasadila do rybníka bakterie, které brání růstu sinic. To, že jsou dnes na některých místech Rosničky vidět na vodní hladině rostliny, ale neznamená, že se kvalita vody zhoršila.  Tyto vodní květy naopak brání v růstu a množení sinicím a řasám.

Uměle vytvořený plovoucí ostrůvek na Rosničce pomáhá čistit vodu

V rybníce je ale i hodně bahna. Co s tím bude radnice dělat, vysvětlil starosta David Šimek (Sdružení pro město). „To jsou další opatření, která město Svitavy připravuje pro budoucnost, protože jakékoli silnější deště, které přitékají do rybníka, přinášejí velké množství bahna. Z toho důvodu ve spolupráci s Povodím Moravy a Lesy ČR připravujeme i regeneraci vodního toku nad rybníkem Rosnička.“

Rybník, ne koupaliště

Voda v Rosničce je zatím ještě stále ke koupání vhodná, i když už se její kvalita mírně zhoršila. „Už se začínají objevovat náznaky přicházejících sinic, přesto průhlednost vody je stále okolo 1 metru, což v minulosti nebývalo ani na konci května,“ řekl starosta Šimek.

Čtěte také

Podle něj Rosnička vždycky bude, který bez ryb není možné provozovat. „V letošním roce je omezená rybí obsádka a vidíme, že rostliny v rybníce rostou. Kdybychom zaplnili rybník amury a kapry ve větším množství, tak tam žádnou rostlinku neuvidíme, ale také neuvidíme na dno, protože rybník by byl výrazně zakalený,“ dodal Šimek.

Za opatření, která zajišťují kvalitu vody v Rosničce, zaplatilo město za poslední tři roky 6 milionů korun.

Spustit audio

Související