Sváteční fejeton Evy Kadlčákové: Kdopak to mluví VI. aneb Lidé, lžete!

Moji milí! Dnes si dáme malý kvíz. Hádejte - kdopak to mluví? „Mým Národům!" No jasně: Starej Procházka! Psal svým národům zásadně špatné zprávy.

„Zakazuji s okamžitou platností návštěvu kaváren a vináren, jakož i návštěvu restaurace." To už není Franz Josef, že ne? To je výňatek z Vyhlášky o přístupu Židů do veřejných podniků (rok 1938)!

„Všechny činy, jimiž jsou porušovány veřejný pořádek a bezpečnost... podléhají..." hádejte, čemu? "stannému právu civilního stavu výjimečného. To se týká také všeho srocování, shlukování, shromažďování v uzavřených místnostech a pod širým nebem..." Podepsán - víte kdo? Říšský protektor Heydrich.

„Já si myslím, že jsem toho zase tolik neprovedl. Nevěděl jsem, že jdu do restaurace. Já jsem tam přijel a posadil jsem se tam." Jo, tak tohle je oříšek, zvlášť to pochopit!  Plukovník Primula, samozřejmě.

„Je to tady! Vykládáme 1,1 milionu respirátorů z Číny. Další dodávky respirátorů, roušek a jiného materiálu budou následovat. #spolutozvladneme" - kdo je autorem tohoto tweetu? Jan Hamáček, anebo: "To vše jsem nakoupil a přivézti vám dal já, Kazisvět šestý, z boží vůle král”?

Další hádanky též následují:

„V březnu někdo přišel s matematickým modelem. A v srpnu někdo - sice bylo to stejný člověk - ale už přišel v nějakém čase... a ti, kteří měli přijít, nepřišli!" Tato ukázka dadaistické tvorby Andreje Babiše byla zpracována neznámým čtyřhlasým sborem v časech zákazu zpěvu...

„Proč já vlastně zakázal u nás zpívat? Proč, proč, proč?! Jednom jednomu jsi to dovolil a podívej, co z toho je!" odpověděli králi Neumannovi jeho rádcové Effa, Kopecký a Dědek.

„Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali hrát a zakázali zpívat!" A kdopak je tohle? Správně: Karel Kryl. Další takovej, co si zpíval svý protestsongy, kdy chtěl jak chtěl!

„No tak, řekněme, pani Zagorová, je to milá holka, všechno, ale vona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další, ne šest set, milion, dva miliony berou, Jandové a jiní, každý rok! Ty náhodou neprostestovali, ale mnozí z těch, kteří se takhle dobře maji, protestovali," pravil Milouš Jakeš a Hrádek zčervenal.

Že se právě někdo vrací z Hradu, který pak taky nadlouho zrudne, sem teď plést nebudeme. Ačkoli bonmot, že se právě vrací z Ameriky, hodil později do placu úplně jiný státník.

Nápověda: byl to ten z Hrádečku, co svůj první projev z Hradu začal větou: „Naše země nevzkvétá." Doplnil ji o poznámku, že jsme ho jistě nenavrhli do úřadu proto, aby nám lhal. Svou vírou ve "vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí" štval všechny protagonisty "blbé nálady". A v žaludku jim leží ještě dnes, kdy se z hradeb do Nerudovky sypou zcela jiné bonmoty.

Jeho víře se kdekdo ušklíbá. Takovému člověku bych ráda věnovala poslední hádanku: koho parafrázoval Václav Havel a na čí slova "pravda vítězí nad vším" odkazuje prezidentská standarda? Napsal je kdysi někdo domů z Kostice... Jan Hus. 

Tak bacha na pusu, lidé, když lžete...

Spustit audio