Soud poslal Vítkovické slévárny do úpadku a povolil jejich reorganizaci

21. listopad 2023 05:53

Soud poslal do úpadku ostravskou společnost Vítkovické slévárny, která na sebe sama podala insolvenční návrh. Zároveň povolil reorganizaci firmy. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Insolvenčním správcem se stala pražská společnost AZAM – insolvence.

Soud na počátku listopadu na návrh firmy vyhlásil moratorium na její majetek. Společnost už tehdy uvedla, že připravila reorganizační plán a jakmile získá podporu věřitelů, hodlá ho předložit soudu s insolvenčním návrhem spojeným s návrhem na povolení reorganizace. Insolvenční návrh podala minulý týden.

Reorganizační plán, který připravilo vedení podniku ve spolupráci se specializovanými poradci a krizovým manažerem, předpokládá zachování výroby válců. Firma uvedla, že u ní věřitelé mají pohledávky téměř za 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.

Čtěte také

Věřitelé, kteří tak zatím neudělali, mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky. Přezkumné jednání a schůze věřitelů se budou konat v březnu. Soud jmenoval šestičlenný prozatímní věřitelský výbor, v němž jsou Komerční banka, Česká spořitelna, banka UniCredit, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Okresní správa sociálního zabezpečení Ostrava a společnost De-Metal.

Vítkovické slévárny jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů a donedávna také tvarových odlitků z ocelí, litin a slitin mědi. Na konci loňského roku měl podnik téměř 300 zaměstnanců, aktuálně po ukončení ztrátové výroby odlitků se jejich počet snížil na 180. Společnost uvedla, že se dostala do dluhů v důsledku války na Ukrajině, ale i vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě.

„Reorganizační plán je postaven na kombinaci zachování provozu divize slévárny válců, vstupu investora a rozprodeji majetku divize slévárny odlitků, která již ukončila výrobu. Cílem je zachovat výrobní činnost, udržet obchodní partnery i zaměstnance a úspěšně provést ozdravný proces, po kterém se podnik bude moci dále rozvíjet,“ uvedl minulý týden krizový manažer a jednatel Vítkovických sléváren Ladislav Musil.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související