Sklárna v Květné otevře svoje brány. Lidé uvidí tradiční ruční výrobu skla

Sklárna v Květné, která je částí obce Strání, otevře v sobotu brány veřejnosti. Návštěvníkům představí výrobu ručního skla, kterou jsou tamní skláři pověstní.

Za 225 let trvání skláren, které jsou jedněmi z nejdéle fungujících v ČR, se jejich postup prakticky nezměnil. Od loňska je vlastníkem sklárny společnost Cerva Bohemia.

"Lidé při dni otevřených dveří uvidí tradiční výrobu skla včetně jeho tavení, foukání, broušení a dekorování malováním a leptáním. Ukážeme jim i historický ručně poháněný přístroj na dekorování technikou, takzvaný pantograf. Mohou tedy ve sklárně strávit příjemné dopoledne," řekl dnes ČTK ředitel sklárny Marek Mikláš.

Cimbálová muzika je základ hudebního světa, říká houslista a rodák ze Strání Marco Čaňo

Marco Čaňo

Zlomovým momentem byla pro hudebníka účast na akademii Václava Hudečka.

Sklárna bude otevřená pro veřejnost od 08:00 do 13:00. Vedle prohlídky výrobních prostor nabídne lidem i možnost koupě skla za zvýhodněné ceny, vystoupení folklorního souboru, zabijačku nebo ohňovou show.

Odpoledne na den otevřených dveří naváže fašankový festival ve Strání. Začne ve 12:00 přijetím souborů na obecním úřadě. Obchůzky na náměstí u Zámečku odstartují o hodinu později. Podrobný program festivalu, který vyvrcholí příští úterý před Popeleční středou obchůzkami a taneční zábavou s pochováváním basy, je k dispozici na webových stránkách obce.

Sklárnu v Květné založil v roce 1794 kníže Jan z Liechtenštějna. Dalším milníkem byl v polovině 19. století její prodej do rukou Emanuela Zahna. Továrník nechal vybudovat další pec a zavedl výrobu jemného křišťálového skla zdobeného broušením, hranováním a rytím a později i dalšími dekoračními technikami včetně malování a zlacení.

Sklárna vyráběla i za druhé světové války, po které byla znárodněna a převzal ji stát. V roce 1990 se stala součástí státního podniku Crystalex Nový Bor, který však v roce 2002 provoz uzavřel. Následně ho koupila společnost Moravské sklárny Květná, v níž měli hlavní podíl odboráři.

Sklárna po půl roce odstávky s polovinou zaměstnanců obnovila provoz a hledala investora. V roce 2004 ji koupila firma Synex a v lednu 2011 nynější majitel Lubor Cerva, který sklárnu v Květné od roku 2013 sloučil s Crystalite Bohemia. Loni se sklárna znovu osamostatnila pod hlavičkou firmy Cerva Bohemia.

V době největšího rozkvětu sklárna v Květné zaměstnávala 550 lidí, po loňském propuštění 53 lidí má 105 zaměstnanců.

zdroj: ČTK

Související