Sedmdesátková móda je zpátky. Vyzkoušet si jí můžou návštěvnice Retromusea v Chebu

Kostýmy, které nosily ženy před 40 až 60 lety, mohou nejen obdivovat, ale také si vyzkoušet zájemkyně v Chebu. Připraveny jsou ve fotokoutku Retromusea, který je součástí módní výstavy Do práce i k odpočinku.

„Kdo by měl chuť, může si vybrat model, může se do něj obléci a nechat se vyfotografovat ve fotokoutku nebo v kdekoli v expozici,“ nabídla kostýmní návrhářka a kurátorka Andrea Králová především návštěvnicím Retromusea.

Co je v muzeu připraveno? Ze svého fundusu vybrala kostýmní návrhářka originální ošacení jak sériově vyráběné, tak některé nápadité, dnes až bizarně působící modely. Jak napovídá název výstavy „Do práce i k odpočinku“, návštěvníci uvidí celou škálu oděvů, včetně plavek či do róby do divadla. Některé blůzy nebo kalhoty zaujmou výraznými vzory, od květinových po různé obrazce. Díky ne úplně praktickým umělým vláknům si oděvy uchovaly i po desítkách let až překvapivě svěží a výraznou barevnost.

Vintage styly se vrací

„V 60. letech byly střihy takové ženštější, barvy tlumenější, byl to návrat k jemnější ženské siluetě. Zato 70. léta byla velice barevná, byl tam vliv hippie módy a svobodomyslného stylu života. Kostýmy byly barevnější, střihy výrazněji projmuté s velkými dlouhými špičatými límci, kalhoty zvonové. Byla to hravá móda,“ připomněla Králová.

Svými kostýmy spoluutvářela podobu řady českých filmů i televizních projektů, jako například Protektor, Já, Mattoni, Devadesátky nebo Muž, který stál v cestě.

„Dneska jsou mladými lidmi znovu velmi oblíbené vintage styly. Třeba v Praze se vyrojilo hodně second handů, Mladí lidé nejsou poznamenaní kontextem toho tehdejšího ideového společenského nánosu. Berou to jako zábavnou barevnou konfekci,“ konstatovala kostýmní výtvarnice, která spolupracuje se Západočeským divadlem v Chebu. Nejnovější výsledky její práce můžete vidět třeba inscenaci Jak je důležité míti Filipa.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio