Rekonstrukce bitvy u Jankova připomněla již 379. výročí této významné události

3. březen 2024 07:30

Bitva u Jankova byla jednou z nejvýznamnějších bitev třicetileté války. 6. března 1645 se na bitevním poli nedaleko města Votice císařská armáda snažila švédským vojskům zabránit v pochodu na Vídeň. Následky byly katastrofální. Již tradičně proto u památníku bitvy včera probíhala vzpomínková akce včetně rekonstrukce bitvy.

Ve středu 6. března si připomeneme 379. výročí slavné bitvy u Jankova. Jednalo se o nejkrvavější bitvu třicetileté války, kdy proti sobě stanula švédská vojska generála Lennarta Torstenssona a císařská armáda pod vedením Melchiora von Hatzfelda. Díky skvělé taktice i momentu překvapení Švédové císařskému vojsku zasadili drtivou porážku.

Tato významná a zároveň tragická událost byla včera připomínána přímo na místě památníku bitvy u obce Jankov nedaleko města Votice. Součástí vzpomínkové akce byla i rekonstrukce bitvy, kterou připravila společnost Jankovští žoldáci.

Cílem vzpomínkové akce bylo nejen připomenout tuto důležitou událost, ale také ukázat veřejnosti, jak život v 17. století vypadal. V rámci rekonstrukci bitvy proto nechyběl ani vojenský tábor s ukázkami řemesel. Program začal v 10:00 hodin otevřením výstavní síně v Jankově, kde návštěvníci mohli prozkoumat historické dokumenty a exponáty přiblížující kontext a dopady bitvy na region. V 11:00 hodin proběhla přednáška Kláry Andresové na téma přípravy generálů na válečnickou kariéru.

Představitel generála Lennarta Torstenssona

Vzpomínka na padlé

Ve 13:00 hodin na Jankovském náměstí začalo řazení a odchod vojsk směrem k památníku na Habrovce, kde se ve 13:30 uskutečnila pietní vzpomínka na padlé. Součástí byla i modlitba za přibližně 7000 padlých vojáků, kteří dodnes leží v masových hrobech v okolí památníku. Následovala ukázka velké vojenské jednotky složené ze všech bojujících, kdy byla představována vojenská problematika přesunů vojsk i útoků jízdy. Vrcholem vzpomínkové akce byla rekonstrukce samotné bitvy s ukázkou taktiky jejího průběhu. Vzpomínkový den byl zakončen šermířským plesem v jankovském sále.

Řazení vojska před rekonstrukcí bitvy

Památce bitvy u Jankova se věnuje i projekt „Rozběháme Benešovsko“. Cílem je připomenout 379. výročí bitvy u Jankova a uběhnout během března 379 kilometrů po trasách areálu Běhej bojiště Jankov.

Celkem čtyři běžecké trasy vedou po okolí obce Jankov v místech historických událostí bitvy a dohromady nabízí 30 km běžeckého terénu různé náročnosti. Společný výběh běžců je v neděli 3.3. v 10 hodin od památníku bitvy. Sčítání naběhnutých kilometrů bude probíhat až do 1. dubna.

Spustit audio