Rachejtličky, petardy, rakety. A co na to veterináři, lékaři a policisté?

28. prosinec 2022, aktualizováno

Seriál týdne Českého rozhlasu Liberec je tentokrát zaměřený na zábavní pyrotechniku. Zopakujeme si v něm její rozdělení na jednotlivé kategorie, s veterinářem si povíme, jak nejen rachejtle vnímají zvířata a také se dozvíte o úrazech, se kterými se setkávají kolem Silvestra v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou.

Všechny epizody

Novoroční ohňostroj, rachejtle, zábavní pyrotechnika, oslava nového roku, vítání roku 2016, Silvestr (ilustrační foto)

Konec kalendářního roku je obdobím zvýšeného používání zábavní pyrotechniky. Na různé bouchací kuličky, rakety, kompakty či kulové pumy dnes můžete narazit téměř všude. Ale ne vše patří všem do rukou. Jak se pyrotechnika rozděluje, zjišťoval redaktor Jaroslav Hoření od Vladimíry Šrýtrové z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje. Při nesprávném použití zábavní pyrotechniky se totiž můžete dostat i mimo zákon. Hrozí trestné činy od ohrožení z nedbalosti po těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Zeptáme se také inspektora z České obchodní inspekce na kontroly prodejců pyrotechniky, jak dopadají a jestli jsou účinné, a kde nejlépe zábavní pyrotechniku kupovat.

Poškození sluchu, ale i další závažné úrazy, může způsobit zábavní pyrotechnika nejen nám, ale i našim čtyřnohým přátelům. Jak a proč především pejsci reagují na rachejtle a petardy zjišťoval redaktor Jaroslav Hoření u libereckého veterináře Martina Kolafy.

Budeme zjišťovat kdo, a kde může pořádat velké ohňostroje a jaká jsou pravidla jejich zabezpečení.

V závěrečném dílu zavítáme tam, kam se dostávají lidé, kteří si špatnou manipulací s těmito nebezpečnými hračkami způsobili vážné úrazy jako třeba odtržené či zcela utržené prsty. Na oddělení plastické chirurgie. Velké zkušenosti s tím mají v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou, kam se redaktor Jaroslav Hoření vydal za primářkou Alenou Schmoranzovou.

Pravidla a varování před nebezpečím petard, rachejtlí a ohňostrojů, se kterými jsme vás seznámili tento týden, platí nejen na přelomu roku. Pamatujte na ně i při dalších příležitostech a oslavách po celý rok.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.