Před 95 lety začaly přípravy na první pokusné vysílání Českého rozhlasu v Ostravě

1. březen 2024 07:40

Přesně před 95 lety, tedy 1. března 1929, vznikla jedna z nejstarších regionálních stanic Českého rozhlasu. V Moravské Ostravě byla založená pobočka tehdejšího Radiojournalu. Úplné začátky ostravského rozhlasu už jsou ale z velké části jenom v archivech včetně první vysílací budovy.

Jedna z nejstarších dochovaných nahrávek je z října roku 1945, po obnově válkou poničené vysílací techniky. Už ty pilky dořezaly, typický desítky let používaný nápěv ve znělkách, byl slyšet i z míst, kde všechno začalo vznikem pobočky Radiojournalu a potom v červenci roku 1929 i prvním vysíláním. Z hasičské zbrojnice.

„Stála na Smetanově náměstí jakoby naproti divadla. Má tak trošku charakter novogotického kostela,“ ukazuje ředitelka Archivu města Ostravy Hana Šústková na zažloutlé fotografie. Ostravský rozhlas sídlil v době vzniku opravdu jakoby v honosném kostele. „Ale ta věž nebyla kostelní, v té věži se věšely a sušily hadice,“ dodává.

Hasičárna v Moravské Ostravě, první sídlo ostravského rozhlasu

Budova hasičárny byla poškozena bombardováním a v roce 1946 byla stržena, takže po ní není žádná stopa. „Dnes by už ani nikdo nehádal, že by tam něco mohlo stát,“ říká Šústková.

Původní německá hasičárna měla ve své době největší společenský sál v tehdejší Velké Ostravě a jednalo tam i zastupitelstvo. Dnes už neexistuje nic. A minulostí už je po 95 letech i přenos signálu ze zmiňovaného svinovského vysílače.

Svinovský vysílač. Ještě v roce 2000 tady stály stožáry dva
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související