Před 60 lety se odvysílal první Odpich, původní kabaret ostravského rozhlasu

V říjnu 1962 přišel první pokus o původní rozhlasový kabaret ostravského rozhlasu, navázal na estrády let padesátých a měl tradiční lidové zábavě dát modernější háv. Však měl příklad v malých scénách, které po vzoru pražského Semaforu vznikaly i v dalších městech.

V Praze měl tehdy premiéru Jonáš a tingl tangl, a zejména hudební stránka ostravského Odpichu jím byla hodně ovlivněna. Ale třeba hned první písnička má spíše brněnský nátisk, v Ostravě doznívala éra Orchestru Gustava Broma, včetně vesmírného Gagarina.

Pořad, natočený 8.října 1962, mistrem zvuku byl Vladimír Kusín a režisérem Libor Kondělka, měl všechny znaky dobrého kabaretu, nechyběly v něm satirické glosy na témata tehdy aktuální - protekce, korupce, dodavatelsko-odběratelské vztahy… zatímco dnes je tomu právě naopak. Cenné byly návraty do staré Ostravy, u Haberfelda zpíval třeba Josef Kobr.

Raná léta šedesátá byla i v Ostravě dobou plnou nadějí, divadla si možná konkurovala, ale úzce spolupracovala s krajským rozhlasovým studiem i tehdy ještě mladou televizí. V prvním Odpichu jsme mohli slyšet výše zmíněného Josefa Kobra nejen coby zpěváka, ale i jako mistra slova mluveného, dále pak Josefa Haukvice, tatínka dnešní šéfky operety a muzikálu Národního divadla moravskoslezského Gabriely Petrákové, Pavla Nebedu, začínajícího Stanislava Malého - ale také jako hosty Miroslava Horníčka s Milošem Kopeckým, kteří tehdy ve dvaašedesátém uváděli právě v Ostravě svůj Tvrďák.

Umělci počátku šedesátých let nacházeli mnohé analogie s dobou první republiky, končícího starého Rakousko-Uherska, ba i staletí dávněji minulých. A některé z nich rezonují i dnes, jak dokládá semaforský Škrhola Jonáše, tedy Jiřího Suchého. I ten našel v ostravském Odpichu své místo.

Je to už dávno, rovných šedesát let. V ostravském rozhlase se rodil nový kabaret zvaný Odpich, dočkal se řady pokračování, poslední dochovaný je až z roku 1971, ovšem už za počínající normalizace.

Spustit audio