Plzeňská zoo se chystá na hlavní turistickou sezonu

22. březen 2019 07:08

Nejen ptačí zpěv nebo řev paviánů se v těchto dnech ozývá z plzeňské zoo. Slyšet můžeme i rámus z motorových pil nebo vrčení bagrů. Zahrada totiž pro návštěvníky vylepšuje terén i připravuje zajímavé expozice.

Na hlavním náměstí při vstupu do zoologické zahrady se mění asfaltový povrch. Obnovuje se i silnice a parkoviště před hlavní pokladnou. Proměnou prochází také frekventovaná stezka mezi lvy a opicemi, což navazuje na již opravené páteřní trasy, třeba tu mezi medvědy a nosorožci v okolí pum. Kromě úprav terénu, vylepšuje zoo expozice a vítá čerstvě narozená mláďata a také jednu novou obyvatelku - 38letou šimpanzici Brigitte.

Zoologická zahrada Plzeň pro návštěvníky vylepšuje terén i připravuje zajímavé expozice

„Je to nejnovější přírůstek do plzeňské zoo. Jedná se o dospělou chovnou samici šimpanze čego, která bude posilou pro rodinu, jenž je v tuhle chvíli čtyřčlenná. Prozatím se seznamují jen přes různé bariéry a rodina s ní bude postupně spojována. Samice přišla z velké skupiny 20 zvířat a je jedna z mála v Evropě dostupných čistokrevných samic, takže jsou do nich vkládány velké naděje. Je to zkušená matka a i náš samec Bask má patřičné know-how. Důležité ale je, aby v sobě našli vzájemné zalíbení,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zoologická zahrada doufá v úspěšný odchov mláďat, protože v Plzni se to povedlo pouze jedenkrát, v roce 2003.

Jaro bují v celé zoologické zahradě

Návštěvníci se budou moci kochat řadou přírůstků. „První letos narozená mláďata jsou antilopy vodušky červené. Napřed jedna holčička a potom k ní přibyly ještě čtyři sestry. Spousty jehňat a kůzlat jsou k vidění na statku Lüftnerka. Úplně nejčerstvější jsou několikadenní mláďátka holandské zakrslé kozy. Co by měl bystrý pozorovatel hned vidět, jsou spojené výběhy klokanů, kde mají aktuálně mláďata čtyři různé druhy. Dále se očekávají třeba mláďata ve stádech kopytníků,“ popsal Martin Vobruba.

Velkou novinkou pro nastupující sezonu bude expozice Stromy jako ekosystém. „Půjde o domek v koruně vzrostlého dubu, který bude mít nejen zábavný, ale i vzdělávací charakter. Například se tam návštěvníci dozvědí, který hmyz, houby, ptáci a další živočichové mohou žít v kůře, pod kůrou a na povrchu jednoho jediného dubu. Dále v pavilonu Svět pod zemí, který je aktuálně uzavřený, vznikají nová akvária a změnou prochází i kanársko-ostrovní expozice,“ doplnil mluvčí Vobruba.

Zoo otevírá každý den, pokladny jsou v provozu do konce března do půl páté, od dubna do šesti večer. Od dubna začne fungovat také DinoPark a začnou sokolnické ukázky.

Za normálních okolností vedou do plzeňské zoologické zahrady tři cesty. Od Vinic, Radčic a z centra města. Během jara musí ale návštěvníci počítat s dopravním omezením. Kvůli stavebním úpravám komunikace a parkoviště před hlavní pokladnou, nebude možné přijet a odjet směr centrum. Řidiči by měli raději jezdit od Radčic. Přístup od Vinic zůstává bez omezení.

Pro další aktuální informace doporučuje mluvčí Martin Vobruba sledovat návštěvníkům webové a facebookové stránky plzeňské zoologické zahrady.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio