Ozvěny dne 4. května 2008

4. květen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Do misí v Afghánistánu jdou vojáci dobrovolně

; moderátorka:
Tři čeští vojáci zraněni při výbuchu v afghánském Logaru už jsou v domácím ošetření. Jejich kolega ale stále bojuje v pražské Ústřední vojenské nemocnici o život. Muži ve středu najeli v obrněném vozidle na nastraženou bombu. Jeden z nich přitom zemřel. Jeho ostatky přivezl večera večer na kbelské letiště armádní letoun, se kterým přiletěli i čtyři zranění. Ti hned zamířili do střešovické nemocnice, řekla Radiožurnálu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Jana RŮŽIČKOVÁ; mluvčí generálního štábu:
Po příletu se zranění vojáci podrobili včera večer komplexní lékařské prohlídce, po které byli tři z nich následně ve večerních hodinách propuštěni do domácího ošetřování. Jejich léčba bude dál pokračovat ambulantně. Nechci předjímat dopředu, jak dlouho tato léčba potrvá. Stav čtvrtého zraněného vojáka je nadále velmi vážný. Na přání rodiny nebudeme poskytovat bližší informace o jeho zdravotním stavu.

; moderátorka:
Vojáci z českého provinčního rekonstrukčního týmu na východě Afghánistánu se chystají na první výjezd mimo základnu po tragickém incidentu. Stane se tak už zítra. Ve stejný den mají afghánské úřady zveřejnit první výsledky šetření útoku, při kterém poslední vůz kolony najel na minu. Kromě provincií Logar a Hilmand působí více než stovka českých vojáků i v Kábulu, kde je nasazena polní nemocnice. Armáda také plánuje pomoc nizozemskému rekonstrukčnímu týmu v provincii Urusgán, kam chce vyslat šedesát dva příslušníků mechanizované roty z Liberce. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka nejsou čeští vojáci do zahraničních misí odbavování rozkazem. Účast v nich je dobrovolná.

Vlastimil PICEK; náčelník Generálního štábu Armády ČR:
Do misí jde celá jednotka, která je určena pro danou misi. Samozřejmě my bychom mohli použít paragraf podle zákona, kde vojáci jdou do mise na rozkaz, ale přesto hovoříme s jednotlivými vojáky, pokud mají nějaké závažné problémy či rodinné problémy, osobní, či nevyhovují momentálně zdravotně, tak do této mise neodjíždí.

Někteří poslanci vidí spor v současném vydání majetku církvím

; moderátorka:
Poslanec ODS Vlastimil Tlustý bude dál napínat koalici. Pravděpodobně totiž ve sněmovně už v úterý opět zablokuje projednávání návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Tlustý není s návrhem zákona spokojený ani po jeho doplnění o definici a ocenění církevního majetku. Dokumenty, kterými vláda normu po rozhodnutí sněmovny upřesnila, podle Tlustého neodpovídají zákonům a opozice by je mohla lehce napadnout u soudu. Jak ale řekl v České televizi odpůrcem restituce církevního majetku není.

Vlastimil TLUSTÝ; poslanec /ODS/:
Já jsem vždycky byl pro vydání majetku, vždycky jsem byl pro vypořádání s církvemi. Já jsem pro restituce a pro vypořádání, ale musí proběhnout zákonným způsobem, musí odpovídat ostatním restitucím, církve mají dostat přesně to, co dostaly fyzické osoby, zemědělci. Není možné zakládat nerovnost, aby jedni dostávali náhrady podle odhadních cen, dokonce restituenti v zemědělství pode cen z roku 1990 a církve dneska dostaly tržní ceny. To opravdu nelze kombinovat.

; moderátorka:
Člen vlády, ministr kultury Václav Jehlička šanci na úpravu návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církve vidí, ale až ve druhém čtení. Podle něj by byla škoda, pokud by se zákon zablokoval hned teď na začátku.

Nouzové přistání boeingu na brněnském letišti

; moderátorka:
Na brněnském letišti v Tuřanech musel včera večer nouzově přistát Boeing 737, který odlétal do londýnského Standstadu. Při startu totiž nasál do motoru dravce. Podle ředitele letiště Tomáše Plačka vše viděl pozemní personál, který ihned upozornil věž a ta posádku letadla společnost Ryanair. Nikdo nebyl zraněn a cestující odlétali z letiště až dnes.

Technoparty v Uzenicích byla ukončena

; moderátorka:
Technoparty v Uzenicích na Strakonicku je u konce. Až pět tisíc lidí tam na pronajaté louce tancovalo už od středy. Pořadatelé dnes ráno vypnuly sound systémy a většina účastníků odjela. Zemědělci sčítají škody na svých pozemcích a chtěli by získat odškodnění od pořadatelů co nejdříve. V Uzenicích už zůstalo pouze několik desítek lidí, kteří uklízejí odpadky.

Jan KOPŘIVA; redaktor:
Na místě je také policie, která monitoruje situaci, říká policejní mluvčí Hana Moltašová.

Hana MOLTAŠOVÁ; policejní mluvčí:
V půl osmé ráno došlo k vypnutí sound systému a organizátor pracuje na ukončení akce. Policisté zůstávají stále na místě a dohlížejí na bezpečný dojezd účastníků, aby nedošlo k dopravním komplikacím.

Jan KOPŘIVA; redaktor:
Organizátora akce čeká pravděpodobně přestupkové řízení za porušení obecní vyhlášky o dodržování nočního klidu. Místostarosta Uzenic Petr Hrubý je přesvědčen, že organizátor akci takového rozsahu nezvládl.

Petr HRUBÝ; místostarosta Uzenic:
Hlavně z důvodu porušování místní vyhlášky a nepořádku v okolních obcích.

Jan KOPŘIVA; redaktor:
Organizátor po letošní zkušenosti s pořádáním technoparty v Uzenicích prohlásil, že pro příště bude akci pořádat na jiném vhodnějším místě.

; moderátorka:
Další technoparty končí v Nových Oldřůvkách na Opavsku. I tam se už tančí pátý den a lidé začínají pomalu odjíždět. Menší technoparty byly také v Krajkové a Údrči na Karlovarsku a v Albrechticích u Frýdlantu na Liberecku. Kvůli špatnému počasí odtamtud účastníci odjížděli už v noci.

Ničivý cyklón pustošil Barmu

; moderátorka:
Nejméně tři sta padesát lidí zahynulo při řádění cyklónu v Barmě. Další tisíce lidí jsou zraněny nebo přišly o střechu nad hlavou. Tropický cyklón Nargis, který se přes Barmu přehnal v sobotu, značně poškodil i největší město Rangún. Vládnoucí vojenská junta vyhlásila kvůli ničivým následkům v pěti oblastech země výjimečný stav.

Robert MIKOLÁŠ; redaktor:
Několikahodinové řádění silného větru o rychlosti až sto devadesát kilometrů v hodině napáchalo největší škody v iravacké oblasti, kde jsou některá města až z poloviny zničena, a odkud je také dosud hlášen největší počet obětí. K dispozici ale nejsou informace z mnoha míst na pobřeží. Záchranáři proto očekávají, že mrtvých ještě přibude. Cyklón Nargis zasáhl i bývalou metropoli Rangún, kde stále nefunguje elektrický proud, telefonické spojení a přerušeny byly i dodávky vody. Odkloněna byla také letecká doprava.

; moderátorka:
Cyklón Nargis teď míří k severnímu Thajsku.

Čína jedná s tibetskými vyslanci

; moderátorka:
Čína jedná o situaci v Tibetu s dalajlámovými vyslanci. V Tibetu se začátkem března rozpoutaly násilné protesty proti čínské nadvládě rozhovory jsou neformální, konají se za zavřenými dveřmi a neočekává se, že přinesou zásadní průlom. Obě strany se ale kvůli mezinárodnímu mínění tváří optimisticky. Čínský prezident Chu TinTao dnes dal jasně najevo, že by si přál, aby jednání byla úspěšná. I přesto čínská média v předvečer rozhovorů dalajlámu opakovaně obvinila ze snah o zmaření letních olympijských her v Pekingu. Dalajláma obvinění od začátku popírá.

Rakouská sledovaná kauza Fritzelovy rodiny

; moderátorka:
Rakouská policie pokračuje v podrobném vyšetřování hrůzného případu z dolnorakouského Amstattenu, kdy třiasedmdesátiletý Josef Fritzel čtyřiadvacet let věznil a sexuálně zneužíval svou dceru Elisabeth. Přestože na povrch vyplouvají další důležitá svědectví především z Fritzelovy rodiny, nenašli policisté ani žádné další důkazy, že by měl Fritzel nějaké spolupachatele.

Marie WOODHAMSOVÁ; redaktorka:
Jeho děti z první legální rodiny s z domova odstěhovávaly postupně, co nejdříve to šlo. Podle jejich dnešní výpovědi už nemohly snášet svého otce, nesnesitelného vládce, kterého teď označily za odporného tyrana. Stejně kvalifikuje nyní Josefa Fritzela jeho švagrová, paní Kristine. Jak řekla, byl přísný i ke své ženě. Vyšetřovatelům uvedla, že si už v roce 1967 odpykával osmnáctiměsíční trest za znásilnění. Potvrdila také, že Fritzelova dcera Elisabeth utekla už v sedmnácti letech z domova proto, že ji už tehdy sexuálně zneužíval. Škoda, že se vrátila. Za půl roku poté ji totiž uvrhl do zajetí sklepního vězení na neuvěřitelných čtyřiadvacet let.

Lyžařská sezóna v Čechách končí

; moderátorka:
Lyžařská sezóna v Česku skončila. Naposledy se dnes lyžovalo na Horních Mísečkách v Krkonoších. Bez přestávky se tam vleky točily sto sedmdesát jedna dní.

Milan BRUNCLÍK; redaktor:
Slunečné počasí vyprovázelo poslední lyžaře z Horních Míseček a bylo jich tu dnes asi sedm stovek.

; lyžař:
Ráno asi v osm hodin to bylo pravdu dobrý. Teď už je to horší.

; lyžařka:
Lyžujete a vedle jsou sněženky a kytičky a je to krása.

Milan BRUNCLÍK; redaktor:
Přitom na sjezdovkách leží podle šéfa zdejšího lyžařského areálu Zdeňka Spilky ještě od dvaceti do sta centimetrů sněhu.

Zdeněk SPILKA; šéf lyžařského areálu:
Určitě by se dalo. A já si myslím, že ještě týden by se dalo lyžovat. Ale ten zájem už není a ty teploty jsou tak vysoký, že udržet tu sjezdovku opravdu v takovéhle kvalitě, to vychází velice těžko.

; lyžařka:
Ale já půjdu na běžky ještě zejtra a pozejtří. Nahoře je spousta sněhu. Určitě jo.

Milan BRUNCLÍK; redaktor:
A kdyby sníh napadl stejně brzo jako v té sezóně, která právě skončila, to znamená, šestnáctého listopadu, mohlo by se tady začít lyžovat vlastně už za půl roku.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu