Ozvěny dne 13. července 2008

13. červenec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Martin Bursík po seznámení s auditem nepožádá o odvolání Jiřího Čunka z vlády

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
"Audit americké detektivní kanceláře Kroll nepřinesl důkazy o údajné korupční činnosti Jiřího Čunka," řekl to dnes v České televizi vicepremiér Martin Bursík s tím, že by jak Jiří Čunek, tak Karel Schwarzenberg, který si za své peníze audit objednal, měli zůstat ve vládě.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Audit podle Martina Bursíka nepřinesl důkazy o tom, že by Jiří Čunek vzal úplatek a měl zisk z prodeje vsetínských bytů. Detektivové z firmy Kroll také zjistili, že Čunkovi měli v roce 1998 víc peněz, než činil dosavadní policejní odhad a mohli tak uložit milion korun na svůj účet. I když podle Bursíka obsahuje zpráva řadu nejasností, které by měl Jiří Čunek vysvětlit, na odchod z vlády to není.

Martin BURSÍK, vicepremiér /SZ/:
Já nemám argumenty pro to, ať už bych chtěl, nebo nechtěl, jít za premiérem ho požádat o odvolání Jiřího Čunka z vlády. A z toho logicky také vyplývá to, že není důvodu, proč by měl Karel Schwarzenberg odcházet z vlády.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Karel Schwarzenberg z Paříže vzkázal, že se bude k vnitropolitické situaci vyjadřovat až v Praze. To Jiří Čunek se, i když je na dovolené v Chorvatsku, vyjádření nebránil.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
Ten audit pouze prokázal to, co jsem rok tvrdil, určitě nezakrývám po tom, co se děje, že jsem tomu rád.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek vidí situaci jinak. Očistit Jiřího Čunka neměl audit, ale soud.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tato vláda bohužel znemožnila projednávání soudní, což jediné by mohlo pana Čunka očistit, anebo naopak jej prohlásit vinným.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle Martina Bursíka zveřejní ministr zahraničí celou devětadvacetistránkovou zprávu detektivní kanceláře Kroll v úterý. Najít bychom ji měli na Internetu.

Ministr spravedlnosti v České televizi hájil generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Ministr spravedlnosti v České televizi hájil generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu. Je podle něho vynikajícím manažerem, a to i přesto, že ho v pátek postavil mimo službu. Policie totiž Kulu obvinila z toho, že připravil stát o miliony korun při objednávce rušiček mobilních telefonů pro věznice. Mimo službu ho ministr postavil po konzultacích s policisty, kteří si myslí, že by mohl ve funkci ovlivňovat vyšetřování. Vysoké mínění o manažerských kvalitách Kuly vychází na ministerstvu spravedlnosti především z toho, že se Kulovi daří zvyšovat počet pracujících vězňů. S tím ale nesouhlasí stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta má, jak řekla v České televizi, důkazy o tom, že se jedná jen o manipulaci s čísly.

Marie BENEŠOVÁ, stínová ministryně spravedlnosti:
Já dostávám v rámci stínové pošty, jak to nazývám, různé dopisy mimo jiné třeba i z řad příslušníků Vězeňské služby, kteří mě upozorňují na to, že tam dochází prostě k jakési hře s čísly a že to zase neodpovídá statistikám třeba možnosti zaměstnaných ve vězeňství.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale s tímto tvrzením nesouhlasí, nicméně informace o případné manipulaci s čísly od své stínové kolegyně převezme.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Samozřejmě budu pracovat s veškerými materiály, které se týkají mého resortu, pokud mi je někdo dodá, chci konstatovat, že zatím doktorka Benešová toto pouze konstatovala, žádná jasná fakta neřekla, to znamená, nemám důvod v tuto chvíli zpochybňovat informace, které jsou oficiální, které Vězeňská služba poskytuje ministerstvu spravedlnosti. A ta fakta říkají, že dochází k nárůstu vězňů, kteří pracují, dnes je to již šedesát dva procent.

V celém Česku přes den silně pršelo

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
V celém Česku přes den silně pršelo. Na zatopených silnicích způsobili řidiči několik nehod. Přes některé komunikace popadaly větve. Prudké bouřky a přívalové deště zasáhly zejména severní Moravu a Slezsko. Tam hasiči čerpali vodu ze sklepů a odstraňovali spadlé stromy. Bouřky ale nezpůsobily vážné škody. V těchto chvílích prší hlavně na severu Moravy a bouřky se sunou směrem k jihu, říká meteorolog Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Stanislav RACKO, meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu:
Ojediněle se mohou při bouřkách vyskytnout i vydatnější srážky ve formě přívalového deště nebo krupobití a silný nárazový vítr. Počítáme s tím, že srážky budou slábnout až v pozdních večerních a nočních hodinách. Kromě krupobití jsou možné i rozkolísání hladin menších vodních toků s možností dosažení prvního stupně povodňové aktivity. Předpokládáme ale, že na větších tocích nedojde k větším problémům.

Benzin kvůli omezeným dodávkám ruské ropy prý nezdraží

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Benzin kvůli omezeným dodávkám ruské ropy prý nezdraží. Myslí si to zástupci společnosti Unipetrol. V ropovodu Družba už týden proudí z Ruska méně ropy, než je nasmlouváno. Místo pěti set tisíc tun tak Česko v červenci odčerpá zřejmě jen tři sta tisíc. Na vině jsou údajně technické problémy na ruské straně. České petrochemické firmy proto výpadek kompenzují zásobami ze státních hmotných rezerv.

Bronislaw Geremek zemřel při automobilové nehodě

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
V Polsku tragicky zahynul bývalý čelní představitel demokratické opozice a někdejší ministr zahraničí Bronislaw Geremek. Podle policie se jeho automobil srazil s protijedoucím vozem. Další podrobnosti ale úřady neuvedly.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Bronislaw Geremek byl poradcem vůdce hnutí Solidarita Lecha Walesy. V době výjimečného stavu v osmdesátých letech jej policie internovala. Bronislaw Geremek se účastnil za opozici jednání u kulatého stolu o předání moci mezi komunistickým režimem a demokratickou opozicí. Politicky patřil k liberálním demokratům, ve vládě Jerzyho Buzka zastával funkci ministra zahraničí. Bronislaw Geremek za Polsko podepisoval vstup do Severoatlantické aliance. V poslední době byl poslancem Evropského parlamentu a jako profesor působil na prestižní Vysoké škole evropských studií ve Varšavě. Prezident Lech Kaczyński uvedl, že smrt Bronislawa Geremka je pro Polsko velkou ztrátou.

Unie pro Středomoří chce napomoci míru na Blízkém východě

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Unie pro Středomoří by mohla být podobně jako Evropská unie zárukou míru. Na jejím zakládajícím summitu to prohlásil otec myšlenky tohoto společenství, francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na summit se dnes do Paříže sjelo čtyřicet tři státníků z členských zemí Evropské unie, z Blízkého východu, Balkánu a také severoafrických států. Nepřijel jen vůdce Libyjské lidové džamahírije Muamar Kaddáfí.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Vytvořit postupně zónu volného obchodu, spolupracovat při ochraně vod Středozemního moře, zajistit zdroje pitné vody a energií. V neposlední řadě také bojovat proti nelegální migraci. Takové cíle si klade vznikající Unie pro Středomoří. Jeho problémy se týkají všech evropských států, i těch, které moře nemají.

Alexandr VONDRA, vicepremiér:
Jde nám samozřejmě o to nějakým způsobem třeba kontrolovat ty migrační toky z jihu. Tomu my samozřejmě dobře rozumíme a jsme tady, abychom se toho aktivně účastnili.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Řekl vicepremiér Alexandr Vondra, který vede naši delegaci v Paříži. Unie pro Mediterán by měla také pomoci v řešení sporů zvláště na Blízkém východě. Hostitel summitu, prezident Sarkozy se proto setkal se syrským prezidentem Bašárem Asadem a také jeho libanonským protějškem Michelem Sulejmánem. Dvoustranná jednání vedli i prezident palestinské autonomie Abbás a izraelský premiér Olmert. Ten prohlásil, že jeho země ještě nikdy nebyla tak blízko dohodě s Palestinci jako teď. "Úlohou Evropy a uvnitř ní Francie je pomoci tomuto míru," dodal prezident Nicolas Sarkozy.

Posílení vztahů mezi Libanonem a Sýrií

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Sýrie a Libanon otevřou v Bejrútu a Damašku své ambasády, i to oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten pozval na dnešní středomořský summit do Paříže nového prezidenta Libanonu Michela Sulajmána a syrského vůdce Bašára Asada a dojednal také jejich schůzku. Posílení vztahů mezi Libanonem a Sýrií přichází po desetiletích napjatých vztahů.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Sýrie a Libanon si nevyměnily ambasadory od vyhlášení nezávislosti obou států ve čtyřicátých letech minulého století. V sedmdesátých letech se pak jejich vztahy ještě zhoršily kvůli aktivní roli Damašku v libanonské občanské válce. Především ale v Sýrii dodnes existuje silný politický proud, který považuje sousední Libanon za pouhou součást takzvané Velké Sýrie. Sarakozy pozval do Paříže syrského prezidenta Asada navzdory podezření, že jeho země stála před třemi roky za vraždou bývalého libanonského premiéra Harírího. Takový názor zastává i velká část libanonské společnosti. Michel Sulajmán byl ale zvolen prezidentem jako činitel, který má hluboce rozpolcenou veřejnost sjednotit.

Česká obchodní inspekce kontrola tři dny tržnici v Hatích

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Tři dny kontrolovala Česká obchodní inspekce tržnici v Hatích na Znojemsku. Inspektoři opět zabavovali padělky značkového zboží, celkem v hodnotě přes dvacet milionů korun. Akce je svým rozsahem ojedinělá a kontroloři budou v zátazích pokračovat, doplňuje mluvčí cizinecké policie Roman Pittner.

Roman PITTNER, mluvčí cizinecké policie:
Jediná takováto větší akce, kterou za dobu své praxe já pamatuji, tak zhruba před čtyřmi nebo pěti lety se kompletně obsadila tržnice v Brně na Olomoucké, kdy v součinnosti i s celníky i s kriminální policií se otevíraly naprosto všechny, všechny stánky a veškeré zboží bylo zabaveno.

Hygienici chtějí během prázdnin zkontrolovat co nejvíce letních táborů

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Hygienici chtějí během prázdnin zkontrolovat co nejvíce letních táborů. V Olomouckém kraji je jich letos nahlášeno sto padesát. V pětadvaceti táborech už kontroly proběhly a s jejich výsledkem byli hygienici spokojeni. Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice v Olomouci řekla Českému rozhlasu, na co se letos budou kontroly zaměřovat.

Hana KABÁTOVÁ, Krajská hygienická stanice v Olomouci:
Ubytování, stravování, jak je vedena zdravotní dokumentace a co je pro nás úplně snad nejdůležitější, to je, jak je tábor zásobený vodou, jestli je ta voda v pořádku, jestli v případě, že se voda dováží, tak jestli to skladování a dovážení, jestli je v pořádku, toto je nejdůležitější pro to, abychom zabránili nějakým hromadným onemocněním.

Igor Malijevský vystavuje v Haagu

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Básník, prozaik a fotograf Igor Malijevský vystavuje v Haagu. Je totiž jedním ze čtrnácti evropských fotografů, jejichž tvorbu si pro rozsáhlou skupinovou expozici vybralo nizozemské Muzeum fotografie. Igor Malijevský v Haagu prezentuje svých patnáct děl z fotografického cyklu Znamení evropských měst. Na otázku Radiožurnálu, kde bere pro svoji práci inspiraci, odpověděl takto:

Igor MALIJEVSKÝ, básník, prozaik, fotograf:
Myslím si, že já a stejně mnozí další fotografové, nevím, jestli úplně všichni z těch vystavených, ale rozhodně hodně z nich, tak vlastně se jenom dívají a snaží se zachytit nějaký významný momenty, vybrat nějakou chvíli, která najednou promluví a se kterou pak můžeme být dlouho, takže vlastně jsou to nemanipulovaný fotky, je to klasická fotka, která popisuje tu skutečnost, no, a ta inspirace, to je právě ten svět, člověk musí hodně chodit a dívat se a hlavně nemít vůbec žádný starosti a být otevřený všemu, co se kolem něj děje.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Expozici pod výmluvným názvem Prázdný ráj mohou zájemci vidět až do jednadvacátého září.

Festival Colours of Ostrava dnes končí

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Na festival Colours of Ostrava přišlo dvacet tři tisíce lidí. Další nejméně tisícovka se do areálu mohla dostat s falešnými páskami, které prodávali podvodníci v ostravských ulicích. Festival zaměřený na etnickou hudbu dnes končí vystoupením skupiny Gogol Bordello. V uplynulých dnech se na ostravských jevištích vystřídalo přes sto interpretů.

Filmové Vary táhnou čím dál více lidí

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Filmové Vary táhnou čím dál více lidí. Letos jich na festival přišlo o osm tisíc víc než loni. Akreditaci si vyzvedlo skoro jedenáct tisíc návštěvníků, na tři sta filmařů, devět set filmových profesionálů a více než šest set novinářů. Hrálo se čtyři sta sedmdesát sedm představení. Přehlídku vyhrál dánský film Ukrutně šťastni a ceny za nejlepší ženský a mužský herecký výkon patří českým talentům Marthě Issové a Jiřímu Mádlovi za roli ve filmu Michaely Pavlátové Děti noci.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu