Odložená holčička se dostala z babyboxu k nové rodině už čtvrtý den po narození

7. červenec 2015

Celkem 124 dětí našlo nový život díky babyboxům, mezi nimi v jižních Čechách Adélka, Tomáš a Gábinka. Vyhřívané schránky pro odložené novorozence zakládá již deset let po celé republice Ludvík Hess.

„Jsem si jist, že se tyto děti dostaly z poměrně špatných poměrů někam, kde byly očekávané a kde se stanou středem pozornosti. I když je to ode mě samozřejmě velká odvaha vzít do rukou osud tolika lidí,“ komentuje Ludvík Hess.

Nápad na vyhřívané schránky pochází přímo od něj a dokonce sám vymyslel dnes běžné slovo babybox. „V době, kdy jsem otevíral první babybox - 1. června 2005 v Praze, jsem o podobných schránkách v zahraničí vůbec nevěděl. Byla tady ale samozřejmě určitá inspirace z historie, protože děti se odkládaly v každé společnosti už od starého Říma,“ říká.

Kdykoli se v babyboxu objeví miminko, jako první dostane informaci Oddělení sociálně-právní ochrany dětí. To převezme opatrovnictví a podá zprávu soudu. Soudce pak může i během krátké chvíle vynést usnesení a na základě doporučení svěřit předběžně dítě do nové rodiny.

„Za světový rekord považuji případ z Ústí nad Orlicí. Tam byla holčička u náhradních rodičů už čtvrtý den po narození,“ vzpomíná Ludvík Hess. S některými dětmi se i nadále vídá. Pokud adoptivní rodiče mají zájem, rád se přijde podívat.

V jižních Čechách v současné době funguje šest babyboxů – ve Strakonicích, Písku, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Českých Budějovicích a Táboře. Miminka byla zatím nalezena v prvních třech městech. Tři odložené děti znamenají nejmenší počet ve srovnání s ostatními regiony.

Ludvík Hess si je téměř jist, že časem se miminka objeví i v ostatních schránkách. Zdůrazňuje ale, že se na tyto děti rozhodně netěší a sám dělá mnohé pro to, aby biologické matky své potomky neodkládaly.

„Na všechny babyboxy jsem například vyvěsil cedulku se svým telefonním číslem a výzvou, že pokud potřebují maminky pomoci, mohou mi kdykoli zavolat. Pro tyto účely jsem postavil s podporou francouzské nadaci malý azylový dům a tam jsem připraven maminku s dítětem okamžitě ubytovat. Sám jsem pro to, aby děti zůstávaly u svých biologických rodičů i za tu cenu, že je budu muset sám chvíli živit a šatit,“ zdůrazňuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.