Obchodní dům Kotva se na dva roky zavřel. Čeká ho zásadní proměna

15. únor 2024 11:30

Jestli chcete jít nakoupit do Kotvy, tak na to teď zapomeňte. Tento kdysi luxusní obchodní dům je už pár dní zavřený, a to kvůli zásadní opravě. Majitel detaily rekonstrukce zatím nepředstavil, podle plánů by měl opravit třeba vchod do podzemního obchodu nebo nedaleké chodníky.

„Projekt jsem neviděl, ale vím, že se plánuje snížená úroveň vstupu do podzemního supermarketu,“ komentuje podobu Kotvy architekt Ondřej Císler, který stojí v centru Prahy u vchodu do obchodního domu. Na dveřích je napsáno: Obchodní dům uzavřen. Kotva se chystá na návrat.

„Náš ateliér a OC Architekti jsme řešili celou ulici Revoluční, potažmo Hradební Korzo. To znamená celou půdorysnou stopu původních středověkých hradeb Prahy,“ doplňuje.

Už tehdy prý byli kritičtí k záměru dělat zde vstup do Kotvy. „Nebyla to součást původního návrhu. Myslíme si, že se trochu jedná o privatizaci veřejného prostoru,“ hodnotí Císler.

Nad rekonstrukcí má ochrannou ruku Věra Machoninová, která byla s manželem původní architektkou budovy.

„Je dobře, že nad tím má ochrannou ruku. Pokud je to možné, tak je nezbytné, pokud autor žije, aby to nějakým způsobem oponoval. Obchodní dům asi prožívá posledních hodně let dost těžké období, takže bych mu přál, aby se mu podařilo znovu se aktivovat a začít fungovat. Celkově ten stav toho, co jsme zdědili, je mizerný,“ uzavírá architekt.

Razantní přestavba

Ondřej Císler se svým týmem zpracoval studii Korzo Hradební. V několik let starém plánu počítají v okolí obchodního domu se stromořadím nebo širšími chodníky. Kritický pohled má na plánovanou rekonstrukci historik umění Richard Biegel z Klubu za starou Prahu:

„Je to spíš poměrně razantní přestavba. Obchodní dům projde zvláštní proměnou, kde se z horizontálních pater stane dům, který bude prosvětlen velkými světlíky a poměrně dost se zasáhne do stavební podstaty, stejně jako dneska fasády, které jsou z původního plechu, tak budou částečně propouštět světlo, aby bylo vidět do kanceláří. Čili je to poměrně razantní změna, kterou nevím, jestli bychom si u nějaké starší památky dovolili.“

O rekonstrukci rozhodl vlastník, společnost Generali Real Estate. Ta na otázky Českého rozhlasu o konkrétní podobě oprav neodpověděla. Podle dříve zveřejněných informací chce majitel vybudovat v nižších patrech luxusní obchody a ve vyšších kanceláře. Obchodní dům Kotva by měl v nové podobě přivítat první návštěvníky zhruba za dva roky.

Spustit audio