O víkendu zmizí nadjezdní most u Řehořova, jeden z posledních z éry budování dálnice D1

22. březen 2024 13:00

Demoliční bagry začínají bourat jeden z posledních původních mostů přes dálnici D1. Nenápadný nadjezd u Řehořova je podle zprávy nejvyššího kontrolního úřadu nebezpečný a může ohrozit provoz na hlavní dopravní tepně v zemi.

Kvůli demolici mostu bude dálnice D1 mezi Velkým Beranovem a Měřínem v noci ze soboty na neděli zavřená. Už přípravy ale přinesou dopravní omezení.

Jeden z posledních nadjezdních mostů z éry budování dálnice D1 u Řehořova

Lidé z Řehořova chtějí dostat nový, protože dálnice jim na konci 70. let přetnula původní cesty. „Snažili jsme se dohledat nějaké historické materiály ohledně nějakého závazku k tomu mostu. Jenže doba komunismu, soudruh soudružce si to všechno dávali na pusu,“ popisuje snahu osadního výboru o zachování cesty přes dálnici jeho předseda Jan Rathouský.

Modernizaci a rozšíření dálnice D1 most přečkal proto, že nebyl postavený podle původního projektu. Ale chyba při jeho výstavbě ho nakonec stejně odsoudila k zániku. Problematické je napínací lano. „To lano díky závadě, která vznikla hned při výstavbě, je prakticky přerezlé a neplní svou roli,“ vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Ředitelství silnic a dálnic nabízí, že pomůže sehnat peníze na nový most od Fondu dopravní infrastruktury. Místní ale chtějí, aby most postavil a náklady na jeho údržbu následně nesl stát, který jim přetnul cestu k polím a lesům.

Omezení dopravy

Od pátku provoz u Řehořova veden jedním jízdním pruhem v každém směru.

Úplná uzavírka dálnice v úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem od sobotních 21 hodin do nedělních 9 hodin.

 

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související